Голям пожар изпепели Еврейската баня в Пловдив

(бел. авт. - средни гробища в превод от турски).

Двуетажната сграда се намира срещу Централния дом на младоженците и е паметник на културата, а пламъците са тръгнали отвътре от склад и магазин за мебели. Сигналът за тях е получен в 23.10 часа в четвъртък, а да ги гасят са изпратени 5 противопожарни коли, като една от тях ще остане да дежури на мястото на инцидента поне 24 часа. Огнената стихия е унищожила 160 кв.м покривна дървена конструкция, която се е срутила и е изпепелила всички над 50 различни видове мебели в склада и магазина.

Причините за пожара са в процес на разследване, а основните версии, по които се работи, са забравен включен отоплителен уред, късо съединение в остарялата елинсталация и дори умишлен палеж. Заради големия пожар живеещите в района около Четвъртък пазара и Орта мезар бяха без ток часове наред през нощта на четвъртък срещу петък, а движението по ул. "Хр.Г.Данов" и в района на кръстовището на бул. "Шести септември" с "Руски" бе блокирано.

Собственик на бившата баня "Чайка", както е последното име на някогашната Еврейска баня, е известният пловдивски бизнесмен и хотелиер Радослав Бозуков, който я е взел за стопанисване покрай приватизацията на общински фирма "Бига", в чийто капитал е била включена 5-вековната сграда. От нея са оцелели само външните каменни стени. Те няма да бъдат събаряни, а ще послужат за основи на арт кафе-галерията, в която Радослав Бозуков възнамерява да превърне изгорялата бивша баня.

В момента той чака одобрение на проекта, който е внесъл на 21 декември 2015 г. за одобрение в Министерството на културата, за да започне основен ремонт. Такъв собственикът на хотел "Лайпциг" и плажа на "Девети километър" е бил задължен да извърши по разпореждане на кмета на район "Централен" Георги Стаменов, издадено още преди 3 месеца. "Наемателите от магазина за мебели се кълнат, че са изключили всичко и са дръпнали шалтера, преди да си тръгнат предната вечер, но тепърва ще се правят експертизи", коментира Радослав Бозуков. Той отрече слуховете, че имал намерение да строи хотел на това място с аргумента, че това е паметник на културата и никой няма да му разреши подобно нещо.

"Орта мезар" е свещено място за българските евреи, тъй като тук в нощта на 9 срещу 10 март 1943 г. са били събрани за депортация 1500 пловдивски евреи. Благодарение на намесата на тогавашния пловдивски митрополит и бъдещ патриарх депортацията е отменена, а евреите са спасени. В знак на признателност пловдивските евреи издигат пред баня "Орта мезар" специален монумент с благодарности на 3 езика – български, иврит и английски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини