Прокуратурата води разследване за измама по жалби за фалшиви операции

Районната прокуратура във Велико Търново води разследване по чл.209 от НК за измама по жалби на пациенти за фалшиви неврологични операции. Сигналите на потърпевшите са срещу интервенции, извършени от бившата шефка на отделението по Неврохихургия в областната болница в старата столица д-р Дафина Генова.

Проверките започнаха, Той депозирал жалба до Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР в старата столица срещу д-р Дафина Генова.

В сигнала си до институциите Сашо Чуков, който работи като шофьор обаснява, че на 23 септември тази година претърпял катастрофа и бил приет през спешна помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” с болки в стомаха, гадене и главоболие. Младият мъж бил подложен на преглед и медицински изследвания – рентген и скенер на гръбнак и глава. „Констатацията на лекуващия ми лекар д-р Дафина Генова беше, че трябва да ми бъде извършена операция на 5-ти ломбален прешлен, защото е счупен. На 28 септември бях подложен на хирургична интервенция. За операцията с родителите ми платихме 2160 лв за костен цимент, 400 лв за стая и 58 лв такса за медицински услуги”,пише в жалбата си пациентът.

Дни по-късно при изследване със скенер в Плевен и София се оказало, че Чуков никога не е имал счупване на гръбначен прешлен и не му е инжектиран костен цимент. „Според мен това означава, че вертебропластиката, която д-р Генова е извършила е била фалшива и ненужна и съм бил държан часове наред под пълна упойка”, твърди още Чуков.

След като по случая се вдигна доста шум и зваляха и подобни оплаквания и от други пациенти. Извършен бе медицински одит от Инспектората на Министерството на здравеопазването.

„Запознат съм с доклада и дори съм го предал в полицията на разследващите. В него има единствено констатации за допуснати от д-р Генова административни нарушения, за които и е наложена глоба от 300 лв”, обясни пред „Труд” адвокатът на лекарката- Росен Илиев.

Той допълни, че засега разследването е срещу неизвестен извършител, на д-р Генова не й е повдигано обвинение и е разпитвана като свидетел.

„Наред с това обжалваме пред съда наложено на др-Генова дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение”. Делото все още не е насрочено”, допълни адвокат Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини