Потрошиха джип на полицията във Видин

Военни иззеха невзривен боеприпас, открит край Пловдив

Сергей Лавров: Отношенията между Русия и България са основани на дълбоки исторически и културни традиции

Паспортната дирекция с удължено работно време във връзка с предстоящите избори

Горски педагози демонстрираха авторски уроци Правят сайт и учебно помагало

Германия обмисля да изгради собствен космодрум

Арестуваха двама афганистански мигранти за изнасилване на непълнолетно момиче в София

Посланикът на Русия: „Балкански поток“ ще изведе руско-българските отношения на качествено ново ниво

Чавушоглу: Ако до 35 часа кюрдите не се оттеглят ще продължим с военните действия в Сирия

Обраха кола в района на Еменския каньон Сръчните апашите свили 550 лева

БАБХ: Над 300 кг опасен колбас е изтеглен от търговска мрежа у нас

Арестуваха пиян моторист без книжка и с нерегистрирано возило Друг преспа в ареста с 1,68 промила алкохол

Започна делото срещу Баневи

Торнадо остави над 100 000 домакинства без ток в Далас (ВИДЕО и СНИМКИ)

Олигарх си, Иво, олигарх си

Съвсем неочаквано Иво Прокопиев си призна по телевизията, че е олигарх. Направи го, разбира се, в стилистиката на „Капитал“, в която основен принцип е да кажеш половината истина и след това да я полееш с цялата удобна за тебе лъжа.

Та казва Прокопиев, че олигарх е онзи, който се възползва от властта. Това е признанието по същество, защото и червеногушата гъска знае как той здраво се възполваше от властта от 1994 до 2000 г. Да не досаждаме с припомнянето на едрите, но евтини приватизационни сделки, водопадите от рекламни поръчки от държавни и контролирани от властта фирми за вестниците му, кабинета му в Министерския съвет – с една дума, за охолния му живот на олигарх.

След признанието в изказването му следва поливането на истината с дебела лъжа. От петнадесет години медийната му група била опонент на властта. Вярното е, че бяха опонент на властта само в частта й, която не бе инсталирана от тях.

В правителството на НДСВ например групата “Икономедия” си имаше личен вицепремиер – Лидия Шулева – въобще не й опонираха. В правителството на Бойко Борисов назначиха трима министри – фамозния вицепремиер Дянков, Плевнелиев и Трайчо Трайков – към тях “Капитал” беше в постоянна ръкоплясна готовност.

В днешното правителство пак си имат вицепремиер – Румяна Бъчварова – нямам думи.

Малко е мястото да изброим и десетките зам.-министри, шефове на агенции, главни секретари и други играчи от много важния втори ешелон на властта, трайно внедрени от Прокопиев и компания още от средата на 90-те години. Безспорна е тяхната роля на “Ариел” в постоянно въртящата се пералня на “Икономедия” и другите компании от групата на Прокопиев.

Това е класическата форма на олигархия.

Да добавим милионите, получавани от чужди фондации, шльопнали по един смокинов лист върху държавните си гениталии, и картинката става съвсем ясна.

Възползва се от властта г-н Прокопиев вече двайсетина години и пътьом успя да оплюе и омаскари десетки български компании и личности. Но трябва да му се признае, че го прави по стандартите на западната журналистика, или поне такива слухове вървят из София.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.