Бившият ревизор №1 Валери Димитров: КТБ бе жесток урок за българското общество

"Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев се е кредитирал с парите на вложителите – има безспорни доказателства за това", заяви пред БНР ексшефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. Според него голяма част от фирмите, получавали пари от фалиралия трезор, са били свързани с Василев и секретният доклад на „Аликс Партнърс“ ще потвърди изводите на временната анкетна комисия в парламента по този казус. От днес документът ще бъде достъпен за депутатите, които ще могат да го четат в деловодството на Народното събрание, но няма да имат право да разгласяват какво е записано в него.

Проф. Димитров коментира, че и БНБ има своята вина за случая с несъстоятелността на КТБ.

„Банковият надзор се провали. Не може да проспиваш мащабна измама, всички индикатори, за която са били налице. Управлението на парите на вложителите се е извършвало безобразно от основния акционер на банката и неговите мениджъри. КТБ бе жесток урок, преподаден на българското общество“, каза още Димитров.

Според него депутатите трябва да направят промени в законодателството, които да не позволяват мащабни измамни схеми зад фасадата на една уж добре просперираща банка, която се представя едва ли не като жертва на политически посегателства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси