Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров: Опасна е била дейността на изгонения турски дипломат

„Няма никакви съмнения, че турският дипломат Угур Емироглу, обявен за „персона нон грата “, е изпълнявал специални задачи, свързани с турското разузнаване“, заявява пред радио „Фокус“ бившият шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров.

Съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов допълва пред медията, че Емироглу е „от онези агенти на турското разузнаване, които работят по направление религиозна дейност".

„Неговите задачи са свързани с турската разузнавателна организация „МИТ“. Дейността на такива дипломати е опасна от гледна точка на това, че на наша територия се реализират основни постановки от турската стратегическа програма, заложена в книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина“. Тези похвати целят създаване на социална и агентурна база на Турция у нас с идеята за възраждане на неосманизма по един нов съвременен начин“, заявява ген. Кирчо Киров.

Валери Симеонов обяснява, че за своите цели Турция опитва да използва мюсюлманското вероизповедание у нас.

„Това е част от последователната политика на Турция да формира зони на политическо влияние чрез религията”, категоричен е Симеонов.

„Угур Емироглу е бил мюфтия в Бурса, Трабзон , Гюлхане и Страсбург. Това е човек, който се е подготвял внимателно да работи с различни групи от общности не само в различни държави, но и на различни континенти. Неговата биография показва прецизността, с която действа турското разузнаване и голямото значение, което отдава на обработката на българската религиозна общност с мюсюлманско вероизповедание“, казва Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини