Боливийският референдум попари президента Ево Моралес

Близо половината боливийци отхвърлят предложението на президента Ево Моралес да се кандидатира през 2020 година за нов, четвърти мандат като президент, съобщават местните медии, като се позовават на резултатите от проведения референдум.

В него единственият въпрос е дали Конституцията трябва да се промени в частта й за това колко пъти даден човек може да стане държавен глава.

Медиите в Боливия твърдят, че около 52% от хората са гласували с „не“, което попарва надеждите на Моралес - той очакваше подкрепа от около 70 на сто от избирателите.

Гласуването на референдума започнало трудно, след като ядосани граждани подпалили урните в Санта Круз, когато разбрали, че няма да бъдат допуснати да се регистрират. Липсата на бюлетини в някои краища на страната също довела до разправии и забавяне на резултатите.

„Желанието ми е да има възможно най-голямо участие на гражданите в процеса и този ден да стане исторически“, каза Моралес след пускането на бюлетината си, цитиран от „Асошиейтед прес“.

56-годишният Моралес е първият демократично избран президент от местното население. След като застана начело на държавата през 2006 година, той е преизбиран два пъти, за последен път през 2014 година за петгодишен мандат, който приключва през 2020 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят