Борисов: Убеден съм, че находището на газ в „Силистар” е добро

Имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система толкова, колкото трябва и колкото газ може да премине през България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на подписването на договора за проучване на "Блок 1-14 Силистар".
„Убеден, съм че находищата ще са добри, убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределителя „Балкан” и изключителни възможности - на практика от „Хан Аспарух”, „Галата“, „Силистар“, от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител.”, заяви премиерът.

„България има голям интерес от това, защото това са транзитни такси“, отбеляза той. „Много се радвам, че подобна компания на най-висока ниво като „Шел“ е представена в София и че минаха всички процедури по възможно най-прозрачния начин. Има процедури, които когато се правят както трябва, не отблъскват инвеститорите, както някои се опитват да казват, а ги привличат. Така ще работим и занапред“, увери още премиерът.

Той пожела успех при проучването на „Силистар“, защото то е изключително важно за бъдещето на България. „Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като „Тотал” влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух”, сега един от световните лидери в тази дейност „Шел“ влиза на "Силистар“, коментира Борисов. По думите му, надали вече някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на източниците си на газ и петрол. Именно затова ни трябва компания като „Шел“, за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система“, отбеляза премиерът.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“.

Компанията ще вложи в проучванията за нефт и газ в "Силистар" 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус още с подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" ще започнат през февруари - март и ще приключат след 3-4 месеца.

Коментари

Задължително поле