Появи се първа оферта за заем за БЕХ

Вече е факт първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Повече от два месеца БЕХ води преки преговори с 12 големи чуждестранни банки за мостов заем и нова емисия облигации на международните финансови пазари на стойност до 650 млн. евро.
Сумата е необходима на дъщерната компания НЕК, за да се разплати с двете американски ТЕЦ "Марица-изток" 2 и 3, като получи срещу това намаление на цените на електроенергията от тях в размер на близо 100 млн. лв. годишно.
Последният срок, в който НЕК може да се разплати с двете централи, изтича на 26 февруари.

„Вчера постъпи първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ. До края на седмицата очакваме и други оферти, но първата вече е факт“, заяви министър Петкова. Тя уточни, че към момента не може да даде повече информация. „Не съм виждала тази оферта. Ще наруша правилата, ако я видя. Има комисия, тя ще спази всички правила и изисквания за конфиденциалност и прозрачност, така че след като постъпят всички оферти, те ще бъдат отворени и оценени“, обясни енергийният министър.

„Нека да изтече срокът и участниците да подадат своите оферти. Тогава ще се направи оценка и ще изберем разбира се най-добрата с най-добрите условия за БЕХ“, отбеляза министър Петкова. „Оптимист съм. Мисля, че ще има избор на оферта. Повярвайте ми ще изберем възможно най-добрата за Българския енергиен холдинг“, увери тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес