Турски домати на черно гълтат 10 млн. долара

Пазарът това лято ще е залят със зарзават от Анкара

10 млн. долара годишно достига контрабандата на турски домати на българския пазара, алармира вчера Александър Йоцев, председател на Комитета по търговска политика към Българската стопанска камара, по време на дискусия за европарите в земеделието. „По официални данни на турската статистика доматите, внесени в България, възлизат на 23,447 млн. долара. В същото време българската статистика официално ги засича на 13,893 млн. долара. Ясно е, че домати за 10 млн. долара се реализират на черно“, уточни Йоцев. Той посочи, че огледалните статистики трябва да се използват все по-често за засичане на рискови стоки.

„Това лято българският пазар ще бъде залят от още по-евтини домати от Турция. Анкара реализираше огромни количества на пазара на Русия, които след свалянето на руския изтребител вече са забранени за руския пазар“, добави още Йоцев. Успехът на турските домати се дължи на добре субсидираното производство, категорични са експертите.

За първи път т.г. нашите производители, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще получат отделни евросубсидии. За всеки декар плодна градина ще се плащат по 166,20 лв., а за зеленчукова - по 207,10 лв., пише още в графика на фонд „Земеделие“. Тези помощи ще се изплатят през май и юни. Оранжерийните производители ще получат субсидия по 881,40 лв. за декар. Производители, имащи оранжерии, настояха вчера бъдещите проекти за нови оранжерии да не бъдат ограничавани до 1 млн. евро, а таванът им да се запази както м.г. до 1,5 млн. евро.

Консултанти:

Приоритетите в земеделието се заобикалят

„В българското земеделие реално не се субсидират приоритетни сектори. На хартия е написано, че с европари ще се подкрепят плодовете, зеленчуците, месо и биопроизводството, но реалността е друга. Ще ви дам пример, зърнопроизводители с 30 000 декара ниви, засяват няколко декара с кориандър и резене и така закупуват машини под предлог, че са зеленчукопроизводители, а след това с тях обработват житото си“, алармира вчера Емил Дърев от Българската асоциация на консултантите по европроекти.

От асоциацията настояват, когато производител се занимава само с плодове и зеленчуци и не отглежда други култури, да получава повече точки при одобрението на проекти. От министерството на земеделието обаче контрираха, че за момента не предвиждат такава възможност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес