Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Турски домати на черно гълтат 10 млн. долара

Пазарът това лято ще е залят със зарзават от Анкара

10 млн. долара годишно достига контрабандата на турски домати на българския пазара, алармира вчера Александър Йоцев, председател на Комитета по търговска политика към Българската стопанска камара, по време на дискусия за европарите в земеделието. „По официални данни на турската статистика доматите, внесени в България, възлизат на 23,447 млн. долара. В същото време българската статистика официално ги засича на 13,893 млн. долара. Ясно е, че домати за 10 млн. долара се реализират на черно“, уточни Йоцев. Той посочи, че огледалните статистики трябва да се използват все по-често за засичане на рискови стоки.

„Това лято българският пазар ще бъде залят от още по-евтини домати от Турция. Анкара реализираше огромни количества на пазара на Русия, които след свалянето на руския изтребител вече са забранени за руския пазар“, добави още Йоцев. Успехът на турските домати се дължи на добре субсидираното производство, категорични са експертите.

За първи път т.г. нашите производители, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще получат отделни евросубсидии. За всеки декар плодна градина ще се плащат по 166,20 лв., а за зеленчукова – по 207,10 лв., пише още в графика на фонд „Земеделие“. Тези помощи ще се изплатят през май и юни. Оранжерийните производители ще получат субсидия по 881,40 лв. за декар. Производители, имащи оранжерии, настояха вчера бъдещите проекти за нови оранжерии да не бъдат ограничавани до 1 млн. евро, а таванът им да се запази както м.г. до 1,5 млн. евро.

Консултанти:

Приоритетите в земеделието се заобикалят

„В българското земеделие реално не се субсидират приоритетни сектори. На хартия е написано, че с европари ще се подкрепят плодовете, зеленчуците, месо и биопроизводството, но реалността е друга. Ще ви дам пример, зърнопроизводители с 30 000 декара ниви, засяват няколко декара с кориандър и резене и така закупуват машини под предлог, че са зеленчукопроизводители, а след това с тях обработват житото си“, алармира вчера Емил Дърев от Българската асоциация на консултантите по европроекти.

От асоциацията настояват, когато производител се занимава само с плодове и зеленчуци и не отглежда други култури, да получава повече точки при одобрението на проекти. От министерството на земеделието обаче контрираха, че за момента не предвиждат такава възможност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.