Изнасят урок за комунизма в Гимназията по туризъм в Търново

Двама осъдиха прокуратурата за 10 000 лв. обезщетение

Конкурс за лого на ново компютърно училище Определят победителя с електронно гласуване

Чешкото правителство подаде оставка

Френската полиция нахлу в централата на „Лакталис” (Lactalis) заради скандала със салмонела

Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Румен Петков обсъди междудържавните отношения с шефа на руското разузнаване

Досъдебно производство за хулиганство срещу лекаря, явил се пиян по време на дежурство

Скара с пържоли вдигна на крак пожарната, остави без ток половин Монтана

Пожар изгори жилище във Враца и засегна съседни апартаменти

53-годишна жена е загинала при катастрофа край Хасково 21-годишно момиче е с опасност за живота

Борисов: Аз съм зелен! В Пирин става въпрос само за втори лифт

Заловиха 16-годишен, пет пъти обирал училище във Вършец

Трите жени от къщата на ужасите в Свищов отказват да излязат

БСП внесе вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3 Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство, саниране и контрабанда, заяви Нинова

Турски домати на черно гълтат 10 млн. долара

Пазарът това лято ще е залят със зарзават от Анкара

10 млн. долара годишно достига контрабандата на турски домати на българския пазара, алармира вчера Александър Йоцев, председател на Комитета по търговска политика към Българската стопанска камара, по време на дискусия за европарите в земеделието. „По официални данни на турската статистика доматите, внесени в България, възлизат на 23,447 млн. долара. В същото време българската статистика официално ги засича на 13,893 млн. долара. Ясно е, че домати за 10 млн. долара се реализират на черно“, уточни Йоцев. Той посочи, че огледалните статистики трябва да се използват все по-често за засичане на рискови стоки.

„Това лято българският пазар ще бъде залят от още по-евтини домати от Турция. Анкара реализираше огромни количества на пазара на Русия, които след свалянето на руския изтребител вече са забранени за руския пазар“, добави още Йоцев. Успехът на турските домати се дължи на добре субсидираното производство, категорични са експертите.

За първи път т.г. нашите производители, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще получат отделни евросубсидии. За всеки декар плодна градина ще се плащат по 166,20 лв., а за зеленчукова – по 207,10 лв., пише още в графика на фонд „Земеделие“. Тези помощи ще се изплатят през май и юни. Оранжерийните производители ще получат субсидия по 881,40 лв. за декар. Производители, имащи оранжерии, настояха вчера бъдещите проекти за нови оранжерии да не бъдат ограничавани до 1 млн. евро, а таванът им да се запази както м.г. до 1,5 млн. евро.

Консултанти:

Приоритетите в земеделието се заобикалят

„В българското земеделие реално не се субсидират приоритетни сектори. На хартия е написано, че с европари ще се подкрепят плодовете, зеленчуците, месо и биопроизводството, но реалността е друга. Ще ви дам пример, зърнопроизводители с 30 000 декара ниви, засяват няколко декара с кориандър и резене и така закупуват машини под предлог, че са зеленчукопроизводители, а след това с тях обработват житото си“, алармира вчера Емил Дърев от Българската асоциация на консултантите по европроекти.

От асоциацията настояват, когато производител се занимава само с плодове и зеленчуци и не отглежда други култури, да получава повече точки при одобрението на проекти. От министерството на земеделието обаче контрираха, че за момента не предвиждат такава възможност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.