670 фирми от 29 държави на мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм в Пловдив

35 световни, европейски и за българския пазар новости участват в конкурса за иновации

Над 670 фирми от 29 държави ще вземат участие във второто издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм, който ще се проведе от сряда до неделя в Международния панаир в Пловдив.

Бизнесът от областта на селското стопанство, винарската и хранително-вкусовата индустрия и свързаните форми на туризъм откри печеливша платформа, на която да демонстрира своите постижения. Сред участниците са фирми от 4 държави повече от 2015 г., производители и дистрибутори от над 170 бранша, съпътстващата програма включва 48 събития, а очакванията са, че броят на посетителите от България и чужбина ще надхвърли 30 000 души. Второто издание на мегафорума включва 7 изложения и е доста по-мащабно от първото. 65% повече са чуждестранните фирми на селско-стопанската изложба "Агра", а ангажираните от тях експозиционни площи са се увеличили двойно. С 50% се е увеличил интересът от страна на чуждестранни компании към "Винария 2016", на която се завръщат и известни български изби. Най-голям подем се забелязва на международна изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии "Фудтех", където за пръв път има официално участие на Индия, броят на фирмите е скочил 4 пъти, като новите изложители са 160, а още 50 компании възобновяват участието си. Заради огромния интерес значително е разширен Градът на виното, където съвместно се презентират вина, спиртни напитки, храни и гурме специалитети от участници на "Винария" и "Фудтех". Съвместното провеждане на изложенията има за цел да обхване цялата верига от нивата до трапезата, като се акцентира на висококачествените храни и напитки. Представя се концепция за развитие на бизнеса, като всичко е събрано на 1 място - от способите за обработка на земя през технологиите и машините до производството и предлагането на вино и храни.

35 най-авангардни разработки ще се борят за отличията в конкурса за иновации в 10 раздела, представени на "АГРА", "ВИНАРИЯ" и "ФУДТЕХ". В надпреварата тази година участват 35 новости - 11 световни, 6 европейски и 16 за българския пазар, представени от 30 фирми и научни институти. По-интересни световни новости са две на Института по овощарство в Пловдив - технологията за отглеждане на орех на Института по овощарство в Пловдив чрез използване на нови принципи при резитбата за формиране и плододаване на дърветата и първият български сливово-кайсиев сорт "Стендесто". Други любопитни иновации са брашно от коприва, единствената месодайна порода кози в света "Боер", новият роден сорт зимна пшеница "Гизда".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес