Митов: Не приемаме затварянето на вътрешни граници и разрушаването на Шенген

"Броят на нелегално преминалите лица през границата ни със Сърбия, е изключително малък за последната година", заяви министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БГНЕС.

По-рано Белград заяви, че признава за легален единствено маршрута, преминаващ през Република Македония. Всеки опит за влизане на мигранти в Сърбия от България ще се смята за нелегален , категорични са властите в западната ни съседка. Според Даниел Митов благодарение на солидния контрол на българо-турската граница, както и солидния контрол във вътрешността на страната, много малко хора достигат изобщо до българо-сръбската граница. Вчера от Белград пък обявиха, че основният бежански поток се е насочил през България. 

"България не е част от т.н. Балкански маршрут. Големият проблем е преминаването през гръцка територия, както и през територията на Македония и от там вече през Сърбия", заяви той.

"Не приемаме никакви сепаративни действия вътре в рамките на ЕС - затварянето на вътрешни граници, разрушаване на Шенген и други, защото това е контрапродуктивно и няма да доведе до нищо. Трябва да си върнем контрола върху ситуацията и чак след това да се говори за релокация, а в същия момент настояваме политиките по репатриране , т.е. връщане на нелегални, икономически мигранти да стане европейска политика. Когато това стане европейска политика, тогава европейската дипломация ще има много по-голяма тежест и може да окаже този натиск, като това е обвързано и с други инструменти", обясни Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика