Обама се опитва да затвори скандалния затвор Гуантанамо

Президентът на САЩ Барак Обама предложи във вторник да се затвори „веднъж и завинаги“ затвора "Гуантанамо Бей", Куба, и да прехвърли обитателите му в институция в САЩ, въпреки че все още не се знае къде, предават от СNN.

На пряко включване от Белия дом, Обама заяви, че е подал плана си пред Конгреса.

„В тази борба ние се учим и работим непрекъснато, за да станем по-добри. Когато намерим нещо, което работи, продължаваме да го правим. Когато стане ясно, че нещо не работи въпреки намеренията, трябва да сменим подхода - каза той. - От много години е ясно, че поправителната институция „Гуантанамо“ не подобрява националната ни сигурност. Тя го подкопава.“

Затворът е по същество лагер за извънсъдебно задържане по подозрения в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември. Задържаните са от повече от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен. Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Затворът е смятан за противоречив, защото разпитите се осъществяват чрез физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, давене и понякога продължават с месеци и дори години.

Официалните власти казват, че да се затвори поправителния център, намиращ се на залива Гуантанамо, Куба, и прехвърлянето на останалите затворници в съоръжение на територията на САЩ ще струва повече от 475 милиона долара. Но в дългосрочен план ще спестява по 180 милиона долара годишно от оперативни разходи.

„Нещо повече, поддържането на това съоръжение открито противоречи на нашите ценности, разклаща нашата позиция в света. Може да го разглеждаме като петно върху нашата биография на поддръжници на върховенството на закона“, заяви Обама.

Планът на президентската администрация е да положи последно усилие да затвори Гуантанамо, което беше обещано още в първата кампания, и да убеди законотворците да позволят на Министерството на отбраната да придвижи задържаните на територията на САЩ.

„Наясно съм с препятствията пред това най-после да затворя Гуантанамо. Не е лесно политически.“, казва той, „Но част от моето послание до американския народ е, че ние вече държим някои от най-опасните терористи тук, в Съединените щати, и няма никакви инциденти.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят