Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Горанов: “Аликс Партнърс” не поемат отговорност, ако докладът за КТБ се преведе

“Аликс Партнърс” застават зад всяка дума в доклада за КТБ, но не поемат отговорност, ако той не бъде преведен правилно от английски. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерски съвет.

„Докладът на “Аликс Партнърс” само мина през Министерството на финансите и постъпи в секретното деловодство на Народното събрание – такава, каквато беше волята на една от страните по договора, всъщност на консултантската компания, която го е изготвила. В този смисъл той мина през нас, но за краткото време, не съм си позволил да го чета“, заяви Горанов.

По думите му, в него има един нюанс, който не се осъзнава, а именно, че докладът съдържа информация, която по принцип е защитена от закона и съдържа банкова тайна. „Всъщност ние се движим по ръба на това да се разкрива пред народните представители банкова тайна, без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда. Водени обаче от обществения интерес и след като всички искаха да се запознаят с него, сме го предоставили в секретното деловодство на НС. Коментарът на английската компания беше, че тъй като е много сложна материята, те не поемат отговорност за доклада, ако той бъде преведен. Разчитат и застават зад всяка дума, обаче в оригиналния му вариант на английски език“, подчерта министър Горанов.

Според него, като се има предвид, че повечето народни представители са записали в автобиографиите си, че владеят английски, за голяма част от тях няма да е проблем да се запознаят в детайли.

Очакванията към доклада на „Аликс Партнърс” за КТБ бяха прекспонирани, допълни още Горанов.

По думите му в него ще се види това, което до голяма степен се е видяло и в доклада на разследващата комисия към НС. „Когато говорим за проблеми в една банка, първо трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде. Проблемите в една банка биха могли да бъдат създадени най-вече от оперативното ръководство. Ако има разрешавани кредити без обезпечаване, това не може да го направи никой друг, освен ръководството на банката. Ако има лоша политика на управление извън стандартните добри банкови практики, това не може да бъде толерирано от никой, освен от мажоритарните акционери на банката“, коментира финансовият министър.

„Не знам какво се очаква от този доклад, освен изводът, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което те са назначили“, допълни той. „Имаме атакувани хиляди сделки, в това число и прихващания. Още през февруари беше променен Законът за банковата несъстоятелност и се даде правна възможност за атака на тези сделки по съдебен ред. Всички тези сделки са атакувани в българския съд. В момента съдбата на масата на несъстоятелността до голяма степен е в ръцете на българския съд“, посочи министър Горанов.

„За съжаление доста време се загуби и веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които преди несъстоятелността на банката са били законни, с което допълнително е затруднена работата на синдиците“, отбеляза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.