Министър Маринов: Нямаме официална информация за инцидента във Великобритания

Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

Горанов: „Аликс Партнърс“ не поемат отговорност, ако докладът за КТБ се преведе

„Аликс Партнърс“ застават зад всяка дума в доклада за КТБ, но не поемат отговорност, ако той не бъде преведен правилно от английски. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерски съвет.

„Докладът на „Аликс Партнърс“ само мина през Министерството на финансите и постъпи в секретното деловодство на Народното събрание – такава, каквато беше волята на една от страните по договора, всъщност на консултантската компания, която го е изготвила. В този смисъл той мина през нас, но за краткото време, не съм си позволил да го чета“, заяви Горанов.

По думите му, в него има един нюанс, който не се осъзнава, а именно, че докладът съдържа информация, която по принцип е защитена от закона и съдържа банкова тайна. „Всъщност ние се движим по ръба на това да се разкрива пред народните представители банкова тайна, без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда. Водени обаче от обществения интерес и след като всички искаха да се запознаят с него, сме го предоставили в секретното деловодство на НС. Коментарът на английската компания беше, че тъй като е много сложна материята, те не поемат отговорност за доклада, ако той бъде преведен. Разчитат и застават зад всяка дума, обаче в оригиналния му вариант на английски език“, подчерта министър Горанов.

Според него, като се има предвид, че повечето народни представители са записали в автобиографиите си, че владеят английски, за голяма част от тях няма да е проблем да се запознаят в детайли.

Очакванията към доклада на „Аликс Партнърс“ за КТБ бяха прекспонирани, допълни още Горанов.

По думите му в него ще се види това, което до голяма степен се е видяло и в доклада на разследващата комисия към НС. „Когато говорим за проблеми в една банка, първо трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде. Проблемите в една банка биха могли да бъдат създадени най-вече от оперативното ръководство. Ако има разрешавани кредити без обезпечаване, това не може да го направи никой друг, освен ръководството на банката. Ако има лоша политика на управление извън стандартните добри банкови практики, това не може да бъде толерирано от никой, освен от мажоритарните акционери на банката“, коментира финансовият министър.

„Не знам какво се очаква от този доклад, освен изводът, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което те са назначили“, допълни той. „Имаме атакувани хиляди сделки, в това число и прихващания. Още през февруари беше променен Законът за банковата несъстоятелност и се даде правна възможност за атака на тези сделки по съдебен ред. Всички тези сделки са атакувани в българския съд. В момента съдбата на масата на несъстоятелността до голяма степен е в ръцете на българския съд“, посочи министър Горанов.

„За съжаление доста време се загуби и веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които преди несъстоятелността на банката са били законни, с което допълнително е затруднена работата на синдиците“, отбеляза още той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.