Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Ненчев се ската от отговори за казармата

Военният министър Николай Ненчев, който е служил в Трудови войски, не успя да даде смислени обяснения какво ще се случи с младежите от 18 до 32 години, които ще бъдат вписвани автоматично на военен отчет.

Според него те няма да са длъжни да го правят лично, а ще имат задължения само по „време на война“. Военното ведомство продължава да крие проектозаконите.

„Няма да мобилизираме никого, касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат резервът да бъде попълнен под една или друга форма. Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай. Касае се за зачисляване, тоест правим регистър на всички младежи, и това е съвсем нормално и се прави във всяка държава“, отбеляза Ненчев.

Министърът обърка законите, тъй като посочените промени са залегнали в Закона за резерва на въоръжените сили. Ненчев показа пълно непознаване на материята. Ето обяснението му за бъдещия регистър: „Ще вземем списъци от ГРАО, няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Те са необходими в случай на война или при възникване на напрежение, когато хората ще бъдат призовани и обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда“.

В резерва попадат хора, които са минали задължително военна подготовка и са положили клетва да служат на родината.

„Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко са тези младежи, на каква възраст са и в каква позиция, нищо повече“, каза Ненчев за хората, които ще бъдат водени на отчет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.