Ненчев се ската от отговори за казармата

Военният министър Николай Ненчев, който е служил в Трудови войски, не успя да даде смислени обяснения какво ще се случи с

Според него те няма да са длъжни да го правят лично, а ще имат задължения само по „време на война“. Военното ведомство продължава да крие проектозаконите.

"Няма да мобилизираме никого, касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат резервът да бъде попълнен под една или друга форма. Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай. Касае се за зачисляване, тоест правим регистър на всички младежи, и това е съвсем нормално и се прави във всяка държава", отбеляза Ненчев.

Министърът обърка законите, тъй като посочените промени са залегнали в Закона за резерва на въоръжените сили. Ненчев показа пълно непознаване на материята. Ето обяснението му за бъдещия регистър: "Ще вземем списъци от ГРАО, няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Те са необходими в случай на война или при възникване на напрежение, когато хората ще бъдат призовани и обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда".

В резерва попадат хора, които са минали задължително военна подготовка и са положили клетва да служат на родината.

„Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко са тези младежи, на каква възраст са и в каква позиция, нищо повече", каза Ненчев за хората, които ще бъдат водени на отчет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини