Томислав Дончев: Израел е потенциален доставчик на газ за България и Югоизточна Европа

От специалния пратеник на "Труд"

Разглеждаме страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на двустранна среща с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон.

Срещата се проведе в рамките на работното посещение на Българската делегация в Израел, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

Дончев заяви, че двете страни имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката. Той подчерта, че осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите е неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност.

Участниците в срещата се обединиха, че постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа, може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите.

България ще черпи опит от Изреал

По време на срещата бяха обсъдени мерки за насърчаване на МСП, възможности за стимулиране на високотехнологични производства и старт-ъп компании. България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери, заяви Дончев.

Това е база за връзка между бизнеса и образователната система, която да стимулира създаването и предлагането на съвременни, иновативни и икономически атрактивни продукти не само на национално ниво.

Като част от посещението вицепремиерът Дончев ще проведе срещи и с почетния консул на България в Израел Мони Бар и с народния представител в Кнесета Йоси Бейлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят