Нетаняху към Борисов: Приятелю мой, приветствам те тук в Йерусалим

От специалния ни пратеник в Израел

България и Израел са по-силни заедно в битката срещу световния тероризъм – около тази позиция се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в изказванията си преди официалната среща между двамата в Йерусалим.
Борисов и предвожданата от него делегация са от вчера в Израел на официална визита, и провеждат редица срещи по ключови въпроси. Ето какво казаха двамата държавници на пресконференцията.

Бенямин Нетаняху: Изключително удоволствие за мен е да посрещна отново в Йерусалим моя добър приятел Биби (Бойко Борисов – б.а.). Приятелството помежду ни е много близко и това е отражение на връзките между народите на Израел и България, което датира от векове. Също така таим дълбоки спомени, за това което направиха българите и софиянците по време на най-тъмните години на Холокоста – а именно да спасят евреите. Това близко приятелство, дори бих го нарекъл братство, дава отражение и в съвсем практични измерения. Днес ще обсъдим сътрудничеството ни в областите на търговията, икономиката, сигурността, иновационните технологии, както и в секторите от друг интерес между България и Израел. С нашето приятелство имаме изключително предимство. Евреите имат своя изключителен принос към България. И съответно българските евреи, дошли в Израел, имат своята голяма роля за развитието на нашата страна. Смятам, че на базата на приятелството между нас двамата и между нашите народи, мост, съществуващ от много години, е основаната, която ще спомогне за продължаващия просперитет на двете страни.
Бойко, ние с теб станахме свидетели на терористични заплахи към нашите държави от едно й също естество. Сътрудничихме си тясно след атентата в Бургас. Това е единичен пример за много по-всеобхватен процес, който застрашава вашата държава, Близкия изток и целия свят. В тази битка срещу ислямизма и екстремизма България и Израел стоят от една й съща страна. Това е борба не само за бъдещето на нашите държави, но и за общите ни ценности и ценностите на цивилизацията, към която принадлежим. Със сътрудничеството ни сме по-силни и ще успеем да извоюваме победа. В този дух, приятелю мой, приветствам те тук в Йерусалим.

Борисов: Благодаря. Вчера българските медии имаха възможност да се срещнат с нашата общност тук. Беше страшно трогателно, хора които са били на 1-2-3 годинки, когато правителството ги е спасило, да говорят за България и Израел като обща родина, на прекрасен български. Що се касае до тероризма, сигурността – много работа сме вършили заедно. Не мога да скрия, че с г-н Нетаняху се консултираме много често по телефона. Той е изключително „голям учебник“ и много компетентен човек за случващото се в региона. Много е информиран и аз му благодаря, че досега ми е казвал дори предварително за събитията по света. Още не сме говорили за огромните количества природен газ, които са открити в Израел. Преди няколко дни обсъдихме темата с президента на Кипър. Виждам огромно бъдеще и ще го обсъдим днес.

Бенямин Нетаняху: Искам да обърна на вашето внимание, че предстои да намалим митническите тарифи и такси, така че очакваме да има все по-голям внос от България. Ще дискутираме и редица други теми. Искам да благодаря на България затова, че се застъпва за позициите на Израел в редица международни форуми. И преди да тръгнем нагоре, нека кажа няколко думи на иврит. (Говори за атентата вчера, при който е загинал един човек).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят