Подвижна каса вдига с 10% събираемостта на местните данъци в община Кюстендил

Подвижна каса ще мине за поредна година през март и април през 71-те съставни села на община Кюстендил, за да улесни данъкоплатците по места в издължаване на местните данъци, каза зам.-кметът по финансите Надя Каратова. Ефектът е доказан, събираемостта на налозите с мобилна каса се увеличава с около 10%, добави тя.

През 2014 г. екипите от водач на общинската кола, охранител и финансист събрали около 22 хил. лева, а за 2015-а сумата скочила на около 25 хил. лева. Сега се прогнозира да постъпят в хазната 29-30 хиляди лева.

Обикновено живеещи по други градове и райони на страната се връщат в деня за плащане на данъците за селото, където е имотът им, и се издължават. Кметовете на селата определят графика на посещение на мобилната каса.

С подвижната каса се дава възможност данъкоплатците да се възползват от 5-процетното намаление в размера на налозите, валидно до първия работен ден на май т.г. включително. Идеята е живеещите по селата да спестят от транспортни разходи, ако пътуват заради местните данъци до гишетата в града. В някои случаи за 5-6 лева данъци и такси при пътуване до боластния град трябва да се плати повече за билет за автобуса, казват кметове. Пести се и време за работа по къра.

61 000 уведомителни съобщения ще изпрати общината до данъчно задължените лица, каза. зам.-кметът Каратова пред репортери. До вчера са изпратени около 43 000 известия - останалите ще стигнат до адресатите до 29 февруари. Кампанията по събиране на местните налози започва от 1 март. В самите съобщения са описани дължимите суми за три вида местни приходи – данък за недвижими имоти, такса за битови отпадъци и данък за превозните средства. При наличност се включва и патентен данък. В съобщенията са упоменати и стари задължения към общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес