Руснаците идват

Презентация на нашия туризъм бе направена днес в руската Дума

Представен бe и планинският, балнео, спа, религиозен и екотуризъм

България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат руския туристопоток през 2016 г. Това заяви днес Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия при представянето на страната ни в рамките на изслушванията в Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация. Това се случи в присъствието на първия й заместник-председател Иван Мелников.

На официално посещение там е и българският министър на туризма Николина Ангелкова. Добрата новина идва, след като миналото лято отливът на руски туристи у нас стигна 25%. “Миналото лято спадът на руски туристи у нас бе с 25%, очакваме идващото лято той да бъде преодолян, а и да имаме отгоре с 5-10 процентни пункта гости от Русия”, прогнозира вчера пред “Труд” Румен Драганов, шеф на Института за анализи и прогнози в туризма.

Ръководителят на Руската федерация по туризъм обърна голямо внимание на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в София отпреди месец, което бе оценено като ясна заявка за важността на руските туристи за България. Отчетено бе и предимството на страната ни като сигурна и спокойна дестинация. Презентацията на министър Николина Ангелкова се състоя пред Държавната дума на Русия, като се оказа, че подобно изслушване на български министър не е имало повече от 27 години. Министърът представи и възможностите на страната ни за планински, балнео- и спа, религиозен, екотуризъм и др.

Безплатни визи за русначета до 16 години

“Руските граждани до 16-годишна възраст, които идват на детски и организиран туризъм в България, ще получават безплатни визи, различни облекчения са предвидени и за собственици на имоти в България и лица, които са пребивавали в страната ни предишни години”, подчерта Николина Ангелкова. “Полагат се всички усилия визите да се издават в много кратки срокове, за да се отговори на интереса към т.нар. last minute почивки. Визи се издават в 21 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално”, допълни българският министър. От 1 февруари т.г. заработи телефон, на който руските туристи могат да получат информация за възможностите за туризъм в страната ни - 0700 20 991.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес