Горанов ще пита синдиците кои са изкупили цесиите в КТБ

Финансовият министър Владислав Горанов ще отправи питане към синдиците на КТБ дали могат да бъдат обявени имената на лицата, които са изкупили вземания от вложители във фалиралата банка. Това обяви Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на питане на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Славов посочи, че в изнесените списъци от синдиците са посочени имената само на тези, които са сключили цесии или прихващания, но не са отразени имената на хората и фирмите, с които са направени сделките.

Синдикът на КТБ е оповестил физическите и юридическите лица, които са прехвърлили вземанията си след затварянето на банката, обясни Горанов.

По думите му в отделни списъци са събрани лицата, които са поискали цесия след поставянето на банката под специален надзор. Финансовият министър обясни, че според закона изрично се казва какво може и какво не може да публикува синдикът. Горанов посъветва Славов да предприеме законодателна инициатива и да разшири рамката т.е. в бъдеще да разкриват допълнителна информация.

Видяхме как се появиха грешки в списъците на синдиците от КТБ, опонира Славов. Според него няма нужда от законова промяна. Депутатът поиска да знае дали веригата между цедента и цесионер има и други лица. Такива лица попадат в предмета на закона. Не стана ясно дали посочените лица са изкупували земания и след това са ги цесирали или са едновременно събирали вземания и са ги цедирали от свое име, подчерта Славов.

Има аргументи в това, което казвате, но право на синдиците е да тълкуват закона. Готов съм да отправя нов въпрос към синдиците след вашето пояснение, добави Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес