Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Банките с 795 млн. лева печалба за първите девет месеца на 2015 г.

За първите девет месеца на 2015 г. банковата система у нас излиза на печалба от 795 млн. лева, което е с 194 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2014 г. Това показва отчетът на Българската народна банка (БНБ), публикуван вчера.

Според него активите на банките у нас се увеличават с 1,6 млрд. лева, или с 1,9% през третото тримесечие на годината. Основната причина е нарастването на депозитите, като тези на домакинствата вече заемат малко над 59% от всички спестявания у нас.

За първи път от средата на 2012 г. досега активите на небанковия финансов сектор – пенсионни фондове и застрахователи, намаляват. Понижението е 285 млн. лева за тримесечието, или с почти 1%.

Причините за намалението са забавеният темп на растеж на активите на пенсионните фондове и спадът на активите на застрахователите с 1,66%. Общо небанковият финансов сектор заема 25% от активите на финансовия сектор, или общо 28,6 млрд. лева.

Статистиката на БНБ отчита още, че намалява делът на местните банки до 24,4%, при 24,7 на сто в края на юни 2015 г. За тяхна сметка расте делът на дъщерните банки на страни от ЕС у нас. Той вече минава 70% при 69,7 на сто три месеца по-рано.

Общият размер на депозитите към края на третото тримесечие достига 72,4 млрд. лева. Най-голямо е увеличението на кешовите наличности на нефинансовите предтприятия, като увеличението при тях е с 1,2 млрд. лева.

И през третото тримесечие на изминалата година се запазва тенденцията да намаляват кредитите на домакинствата, като за периода понижението е 28 млн. лева. За сметка на това се увеличава делът на заемите в левове (48,1% от всички) за сметка на тези в евро, които падат под 50 на сто.

Спрямо юни общата обезценка на кредитите (без тези за банките) нараства с по-висок темп от този на кредитите, което увеличава покритието на необслужваните заеми. Покритието на всички заеми се увеличава и заради промяна на методиката на централната банка, обясняват още оттам.

Междувременно от БНБ изкараха данни и за брутния външен дълг на страната към края на миналата година. Общата му стойност е 34,1 млрд. евро, което е намаление с 5,2 млрд. в сравнение със същия период на 2014 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.