Близо 2000 гости посетиха Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство

Колко дни максимално може да се работи без прекъсване

Съдът разпита свидетели по делото за клевета между Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Задържаха над 25 000 къса контрабандни цигари при три проверки на МП Капитан Андреево

Арнаудова: Започва проверка по сигнала на ГЕРБ срещу Таско Ерменков заради публикацията му, че водата в София е отровна

На 24 май връчват наградите “Стара Загора” и “Млада Загора”

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

Прокуратурата повдигна обвинение на военния, убил с нож полицай заради жена

6-годишно българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се прибра в България

“Пътна полиция” ще снима кортежите от абитуриенти

Сирийската армия отново е установила пълен контрол над столицата Дамаск и околностите

Астрономи откриха доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система

Турция осъди 104 души на доживотен затвор при строг режим заради опита за преврат

Борисов нареди на Горанов и Ананиев да изготвят механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Майк Помпейо: САЩ ще засилят финансовия натиск срещу Иран с „най-тежките санкции в историята“

Банките с 795 млн. лева печалба за първите девет месеца на 2015 г.

За първите девет месеца на 2015 г. банковата система у нас излиза на печалба от 795 млн. лева, което е с 194 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2014 г. Това показва отчетът на Българската народна банка (БНБ), публикуван вчера.

Според него активите на банките у нас се увеличават с 1,6 млрд. лева, или с 1,9% през третото тримесечие на годината. Основната причина е нарастването на депозитите, като тези на домакинствата вече заемат малко над 59% от всички спестявания у нас.

За първи път от средата на 2012 г. досега активите на небанковия финансов сектор – пенсионни фондове и застрахователи, намаляват. Понижението е 285 млн. лева за тримесечието, или с почти 1%.

Причините за намалението са забавеният темп на растеж на активите на пенсионните фондове и спадът на активите на застрахователите с 1,66%. Общо небанковият финансов сектор заема 25% от активите на финансовия сектор, или общо 28,6 млрд. лева.

Статистиката на БНБ отчита още, че намалява делът на местните банки до 24,4%, при 24,7 на сто в края на юни 2015 г. За тяхна сметка расте делът на дъщерните банки на страни от ЕС у нас. Той вече минава 70% при 69,7 на сто три месеца по-рано.

Общият размер на депозитите към края на третото тримесечие достига 72,4 млрд. лева. Най-голямо е увеличението на кешовите наличности на нефинансовите предтприятия, като увеличението при тях е с 1,2 млрд. лева.

И през третото тримесечие на изминалата година се запазва тенденцията да намаляват кредитите на домакинствата, като за периода понижението е 28 млн. лева. За сметка на това се увеличава делът на заемите в левове (48,1% от всички) за сметка на тези в евро, които падат под 50 на сто.

Спрямо юни общата обезценка на кредитите (без тези за банките) нараства с по-висок темп от този на кредитите, което увеличава покритието на необслужваните заеми. Покритието на всички заеми се увеличава и заради промяна на методиката на централната банка, обясняват още оттам.

Междувременно от БНБ изкараха данни и за брутния външен дълг на страната към края на миналата година. Общата му стойност е 34,1 млрд. евро, което е намаление с 5,2 млрд. в сравнение със същия период на 2014 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.