Бойко Борисов: Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, ще покажа на Европа що за съсед имаме

"В рамките на два дни не приключат ли безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа що за съсед имаме."  Това заяви премиерът във връзка със ситуацията по границата Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански.

Mинистър председателят съобщи, че е бил на границата, за да се срещне с гръцките фермери и гръцката полиция, защото по думите му вчера се е почувствал безсилен в парламента да отговаря на народните представители за това, че сме изчерпали всички възможности да спрем това безобразие. Това самият той по-рано съобщи и във фейсбук страницата си.

„Пътувайки и бидейки на границата си дадох сметка, че имам още един инструмент и отидох да им го кажа на гърците. Досега България в Брюксел изключително много защитавала гръцките интереси като наш съсед, като се започне с всички финансови планове на ЕС и милиардите, които се изляха в Гърция, за да се спаси държавата”, заяви Борисов.

Той допълни, че помагал на всички премиери на южната ни съседка, независимо дали са били леви или десни. „Застанах на обратната позиция на Вишеградската четворка да направим граница между България и Гърция, отказах парите за тази ограда, защото особено пък хората в Благоевградския регион десетилетия са мечтали да няма граница с Гърция и да може да пътуват свободно”, посочи Борисов.Той отбеляза, че нашият най-голям трафик е свързан с Гърция.

„Помолих полицаите, с които сме бивши колеги и има казах, че в рамките на два дни не приключат ли с тези безобразия, защото нямам друга квалификация – Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България. Ще използвам правото си на вето на 7-ми на извънредния Европейски съвет, просто няма да отида. Ще отида на границата, аз да привлека вниманието на всички европейски колеги – що за съсед имаме”, заяви министър-председателят.

Премиерът бе категоричен, че гърците имат няколко дни, в които да обмислят ситуацията. „Това последно ми дойде като идея, което можем да направим за нашите превозвачи и шофьори”, посочи Борисов.

„Специално искам да благодаря на министър Московски, който положи огромни усилия. Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с ЕК и с Европейския съвет и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да било теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани”, заяви министър-председателят.

Борисов каза също, че силно впечатление му е направило това ,че преминавайки гръцката граница, единственото , което е видял, са били само трактори, без нито един шофьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини