Борисов: Комисията ще ни влоши отношенията с Русия и Турция (обзор)

Нищо добро няма да произлезе от комисията, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандансдки, където бе гост на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ.

„Тук е председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Обръщам се към него. Иска ми се да помислите по казуса с новоучредената комисия, която направихте. Тя ще ни влоши отношенията и с Русия, и с Турция. Реакциите и на двете страни са остри. И то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали. ”, каза още Борисов. Той посочи, че в момента руските туроператори се пренасочват да работят в страната ни и само за Бургас им 67% повече заявки в сравнение с миналата година.

„С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и дойде създаването на тази комисия”, коментира премиерът. Той заяви, че се надява комисията да прояви цялата си дипломация и дипломатически опит, да намери решение по казуса с Русия и Турция.

„Не се меся в работата на парламента. Не може външният министър да се чуди как да отговори на нотите, които ни заливат. Това ми е молбата”, допълни премиерът. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че в последните дни се правят консултации с институциите, за да се коментира има ли необходимост от такава комисия. „Май се подведохме по медийни публикации. Ще търсим разумно решение, за да не застрашим двустранните отношения на България с Русия и Турция. Ще търсим диалог и консенсус с останалите политически формации, за да вземем решение в интерес на държавата”, увери Цвeтанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия