Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

545 милиона лева взеха банките от такси Ниските лихви помагат за увеличението на печалбата на трезорите

Пътуваме по-малко към Турция и Русия

Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2016 г. са 306.9 хил., или с 4.0% над регистрираните през януари 2015 година, отчита НСИ.

Българите обаче са свили пътуванията към Турция – с 8,8% и Русия – с 14,6% спрямо началото на 2015 г.

Увеличение има на пътуванията към Испания – с 48.8%, Македония – с 44.9%, Сърбия – с 33.4%, Австрия – с 26.8%, Италия – с 21.7% и Германия – с 6.1%.

Всеки втори българин е посочил като причина за пътуването „друга цел”, което включва гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. На второ място са пътуванията със служебна цел – 31.1%, и пътуванията с цел почивка и екскурзия – 22.0%. В сравнение с януари 2015 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия – със 7.7%, и с други цели – с 5.6%, докато тези със служебна цел намаляват с 0.7%.

През януари 2016 г. посещенията на чужденци в България са 410.1 хил., или с 4.2% над нивото от януари 2015 година. Регистрирано е увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия – с 18.3%, и с други цели – с 4.1%, докато тези със служебна цел намаляват с 24.0%.

От общия брой чужденци, посетили България през януари 2016 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 42.3%, или с 1.4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Италия – с 12.0%, Гърция – с 6.9%, Австрия – с 0.9%, и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Обединеното кралство – с 10.1%, Германия – със 7.4%, Франция – с 6.5%, Румъния – с 3.6%, и други.

Увеличават се посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ – с 6.3%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от бившата югославска република Македония – със 17.9%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.