Резервният играч Джани Инфантино

Някои мачове се печелят от резервните играчи. Джани Инфантино е такъв. Той не е добър футболист, но... излезе играч. Има силен отбор и е роден с късмета на Димитър Пенев. Стечението на тези обстоятелства във футбола означава едно - победа! И за него тя стана факт на извънредния конгрес на ФИФА. Докато двамата най-влиятелни мъже в световния футбол Сеп Блатер и Мишел Платини се карат, Инфантино изигра като за „Оскар“ ролята на третия, който печели и се настани върху трона на най-могъщата спортна организация.

Това не е първият успех в живота му, постигнат благодарение на неговата находчивост, с чужда помощ и с късмет. Още на 18 години Джани се издига до шеф на аматьорското отборче в родния му швейцарски град Бриг, защото дава на майка си да пере безплатно екипите на момчетата. По ирония на съдбата сега самият той трябва да „изпере” репутацията на ФИФА, оцапана и вмирисана до небесата по време на 18-годишното владичество на неговия предшественик Сеп Блатер. Апропо, двамата са (почти) комшии и общото помежду им не е само това. Точно 9300 метра - 6 минути с влак, 12 минути с кола, 35 минути с велосипед или два часа път пеша делят родните им места Бриг (Инфантино) и Висп (Блатер). Епицентърът на световния футбол почти не е помръднал и остава в същия швейцарски кантон.

И още - нито Инфантино, нито Блатер излязоха футболисти, но като функционери играят силно в кулоарите. Рожби са на една и съща порочна система, наложена от великия комбинатор Жоао Хавеланж - властта във ФИФА се крепи върху обещания, подаръци, бонуси, облаги, интереси, интриги. С тези лостове 99-годишният днес Хавеланж и 79-годишният Блатер управляваха футбола общо 42 години, а наследникът им Инфантино е едва деветият президент в цялата 111-годишна история на организацията. Неслучайно витаят негативни настроения към новия началник, защото и той се възкачи на футболния трон с триковете на предишния. Обеща пари - по 5 млн. долара на всяка федерация, обеща и повече отбори на световните първенства - 40 вместо 32 през 2030 г. Добави популизъм - всяка година ще разсекретява заплатите във ФИФА. И намигна на нежния пол - ще включи поне 6 жени в 36-членния Висш съвет на централата. Типично блатеровски номера.

Иначе биографията на дипломирания юрист Инфантино е скучна като учебниците по право в неговата библиотека. След като завършва университета в Фрибург, става секретар на Международния център за спортни изследвания (CIES). После се прехвърля в юридическия отдел на УЕФА и само за 9 години стига до поста генсек. Запалянковците познават голата му глава само от телевизионните излъчвания на тегленето на жребий за всякакви европейски турнири. Това е неговата стихия - да вади топките от урните, да реди програмите и схемите, да коментира кой отбор срещу кого, кога, как и защо ще играе. Мозъкът му щрака като компютър и светкавично вади от паметта статистики, дати и факти за всеки клуб и голям мач, за всеки известен играч. Освен това е запален фен и тъй като във вените му тече италианска кръв, симпатизира на „Интер”. Говори свободно шест езика - с четирите си деца общува на италиански, с жена си (ливанка) - на арабски, в работата - на френски, английски и немски, и когато се наложи - на испански.

Щастието за Инфантино изгря в нещастието на прекия му шеф и президент на УЕФА Мишел Платини. Французинът успя да изкопае гроба на Блатер, но падна вътре, повлечен от него, защото и двамата бяха извадени от футбола за 6 години заради размяна на съмнителни чекове и услуги. Изведнъж кандидатурата на Платини за президент на ФИФА стана невъзможна. И УЕФА спешно лансира като резервен вариант неговата дясна ръка Инфантино, като му отпусна 500 000 евро и частен самолет за предизборни обиколки. За няколко месеца Джани обиколи 5 пъти земното кълбо и вече се шегува, че може да напише пътеводител за летища и удобните начини да се спи в самолет. „От толкова пътуване и смяна на различни часови пояси вече не знам дали трябва да закусвам или да вечерям, когато сядам на масата“, призна си новият президент на ФИФА. Ако иска да измъкне подопечната си организация от тинята, ще му се наложи да продължи да живее и да работи в този ритъм.

Лакомник на масата при мама

Джани Инфантино вече е най-известната личност от спокойното 12-хилядно швейцарско градче Бриг. Хората там го познават, защото често навестява 81-годишната си майка. Тя още обитава апартамента в жилищен блок, където е преминало детството на днешния президент на ФИФА, докато баща му е продавал вестници. Джани обожава лазанята на майка си и когато отива при нея, не пропуска да се отбие в близката пекарна за любимото си ръжено хлебче.

Другите за него

Активен, опитен и креативен

Неговата активна и плодотворна работа в международните спортни организации и големият му личен принос за развитието на футбола с основание му носят авторитет. Аз съм убеден, че професионалният му опит и големият креативен потенциал ще му бъдат полезни на отговорната длъжност за връщането на престижа и позициите на ФИФА в света. Сигурен съм също, че ще организираме едно чудесно световно първенство в Русия през 2018 г.

Владимир Путин, президент на Русия

На Коледа го черпих с вино и го инструктирах

Джани Инфантино е един достоен наследник на моя пост. Той притежава всички качества да продължи работата, която аз започнах, и да стабилизира ФИФА. На Коледа пихме греяно вино и му давах съвети и инструкции. Радвам се, че и следващият президент произлиза от Швейцария, и то от същия район, където съм роден аз.

Сеп Блатер, досегашен президент на ФИФА

Ако свали маската, ще видим Блатер

Имам смътното усещане, че Джани Инфантино всеки момент ще свали маската си и под нея ще видим Сеп Блатер. Сега той държи в ръцете си един горещ картоф и му пожелавам да се справи с него. Чака го адски много работа и му трябва една голяма метла.

Гари Линекер, бивш английски голмайстор и настоящ тв коментатор

До три години ще ни фалира

Ако Инфантино изпълни предизборното си обещание за следващите четири години ФИФА да отпусне по пет милиона долара на всяка от членуващите 209 държави, касата на организацията много бързо ще се изпразни. Мисля, че той ще ни фалира още до 3 години. Надявам се, че ще работим добре, за да въведем реформите и да върнем вярата във футбола. Периодът е тежък и ни е нужно единство.

Шейх Салман ал Халифа, основен конкурент на Инфантино в изборите за ФИФА

Реформаторът не знае как се пише „реформа”

Инфантино показа, че стратегията му е да печели избори с обещания за пари - по 5 млн. долара на всяка държава. Това е същото, което се правеше досега - старата ФИФА. Инфантино се нарича реформатор, но съм сигурен, че той дори не знае как се пише думата „реформа”.

Джейми Фулър, лидер на движението „Нова ФИФА веднага”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят