Двама са починали от свински грип за месец в Благоевград

Двама възрастни пациенти са починали от усложнения след боледуване от свински грип за месец в Благоевград, сочи статистиката на РЗИ.

В рамките на активния грипен сезон са били изследвани десетки пациенти, шестима са преминали през реанимация с тежки усложнения. При тях е бил изолиран и доказан щам А /H1N1/. Двама мъже на 70-годишна възраст са получили усложнения и срив на имунната система вследствие на свинския грип. Те са били прехвърлени в столични болници за лечение, но за съжаление са починали. Останалите пациенти са стабилизирани.

"Вирусът не е смъртоносен, той е като един обичаен грип и не е нужно хората да изпадат в паника при споменаване на свинския грип, но не трябва и да се подценяват симпомите на висока температура, дразнеща кашлица, мускулни болки, обща отпадналост и други оплаквания. При поява на симптоми на остра вирусна инфекция е необходимо да се потърси консултация с лекар”, коментираха медиците от Благоевград.

Ситуацията със свинския грип в Благоевградска област вече се успокоява,каза и д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" - Благоевград.

Д-р Мончева припомни, че вирусът се предава по въздушно-капков път или при докосване на заразени повърхности като банкноти, дръжки на врати и т.н. Тя прибави, че най-уязвими са възрастните хора над 65-годишна възраст, както и бременните жени и малките деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини