САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение

Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Раненият в Сирия български журналист задава въпроси на Путин, но няма средства за микрофон

Борис Анзов е българинът, който в началото на седмицата беше леко ранен в Сирия. Той разкрива как се взимат интервюта с микрофон, който, поради липса на средства, само прилича на такъв.

Пред бТВ Анзов отново благодари на ген. Игор Коношенко, който евакуира с БТР него и още над 30-те журналисти, близо до които паднаха 8 снаряда. Мъжът разказа, че атаката дошла, когато били на 7-8 километра от границата на Сирия с Турция, близо до позициите на „ал-Нусра” и ИДИЛ. Обстрелът започнал, докато вземал интервю от местен православен свещеник.

Сега ръката му е добре, даже твърди, че не искал да го превързват, но генералът настоял.

Вечен родолюбец

Преди да попадне под снарядите, Борис Анзов стана известен с това, че носи българското знаме със себе си и подарява мартеници на войниците: „Където и да съм ходел, българското знаме е с мен, аз съм родолюбец. Всеки от нас е представител на нашата държава и трябва да се гордеем”.

Анзов се определя като „журналист самоучка”, от 10 години е в професията, но големите медии не проявявали интерес към материалите му. Публикувал в „Струма” и в излизащия в Испания „Нова Дума”.

През януари 2014 г. той е българският журналист, който задава въпрос на Владимир Путин. Срещал се е с президента на Чечения Кадиров и с Михаил Калашников. Той е и журналистът, предизвикал с въпроса си говорителя на руското външно министерство Мария Захарова да нарече българският парламент „циничен”.

Историята на неговата медия

В Сирия колегите му го питали каква е тази българска медия „Медия Мост”, която той създал и чийто единствен служител бил. На кадрите се вижда как държи голям бяло-зелено-червен микрофон с надпис „България”. Това също има своята история.

„Когато се събрахме на една пресконференция и всички си поставихме микрофоните пред зам.-министъра на външните работи на Сирия, аз поставих моя микрофон сред всички останали, един от руските журналисти като отиде да поправи техните микрофони, вика „Елате и вижте този с какъв микрофон работи”. Оказа се, че това не е микрофон, а просто една пръчка. Аз нямах пари да си купя дори микрофон”, разказа базираният в Москва Анзов.

Признава, че се страхувал информацията да не стигне до генерала. Той обаче бил надлежно информиран за друго – че майката на българския журналист е звъняла в генщаба на руската армия, за да разбере какво се случва със сина й. Преди да отлети, Анзов помолил братовчед си да каже на близките си, че ги обича. Прощаването обаче се превърнало в пореден повод колегите на българина да се шегуват с него.

Какво ще каже на българите Борис Анзов, който преследва мечтата си чак до фронта в Сирия? „Българите сме велика нация и трябва да се гордеем със своя произход и трябва да бъдем единни и да се обичаме. Видях какво е тероризмът – една прекрасна държава, съсипана от тероризма. Не трябва да бъдем разделени по религиозни мотиви, защото всички сме хора, всички сме еднакви и трябва да се обичаме”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.