Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Таван от 6100 лева за лидерската кампания в БСП

Шофьорът, блъснал две деца с джипа си в София, е криминално проявен

40% увеличение на пенсиите в Румъния Ще струва на хазната над 5 млрд. евро

Проф. Ганчо Ганчев: София изостава от Букурещ и от страните от Източна Европа

БСП: Има сливенци, които регистрират колите си другаде заради високия данък

„Първото, което направиха управляващите от ГЕРБ в Сливен, бе да увеличат механично местните данъци, при това без да анализират обстоятелствата и да извършат презониране на общината. Просто ги увеличиха със 100 процента за физическите лица, а за фирмите – със 70. С това тежестта от местните данъци и такси като обща сума за физическите лица нарастна със 70 на сто, а за юридическите – с 50“ – обяви общинската съветничка от БСП Мариета Петкова.

„Община Сливен е с едни от най-високите данъчни оценки. Те се формират от закон и няма как да влияем върху него, но можем да направим така, че да има по-справедливо разпределение на данъчната тежест. Притеснителното е, че в централната зона живеят най-много пенсионери и върху техния гръб пада най-голямата данъчна тежест“ – допълни тя. В същото време в селата няма скок на данъчната тежест, данъчните оценки са много ниски, с почти никаква събираемост на налога. „Категоричното ни мнение е, че в резултат на това механично увеличение на местните данъци /данък сгради и данък МПС – б.р./ събираемостта ще падне. Досега несъбираемите годишни суми възлизаха на 25-30 на сто, а сега ще се стигне до 50 на сто“ – каза още Мариета Петкова.

Според БСП, тревожната тенденция е, че „бизнесът вече изпитва и ще изпитва затруднения заради високите ставки, ще отиде в други градове и ще има отлив на работни места“. „Познавам много сливенци, които искат да регистрират колите си другаде, защото в Сливен данъкът МПС е един от най-високите в България. Например, ако досега се е плащало 150 лева за определен автомобил, след увеличението сумата става 180. А в Добрич данъкът излиза около 70 лева, в Благоевград – също“ – посочи Петкова. Промяна в местните данъци и такси за т.г. е невъзможна, но общинският съвет би могъл да промени размера им за следващата година. От опозицията още заявиха, че общината трябва да търси и други източници за увеличаване на постъпленията. „Призивът ни е, когато се подхожда към проблемите на Сливен, да се подхожда с отговорност, а не счетоводителски“ – заяви от своя страна и единственият БСП-депутат от Сливен Таско Ерменков.

БСП бе управляваща в Сливен в предходния мандат /2011-2015г./. В този период имаше известно намаление на местни налози под натиска на опозицията от ГЕРБ, въпреки че и тогава общината бе в тежко финансово положение заради наследени дългове. След последните местни избори двете партии си размениха ролите. И ГЕРБ, вече като управляваща, рязко смени мнението си, наложи поскъпване на данъците върху сградите и автомобилите заради задълженията на общината.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.