„Комай ни лъжат тия синковци” 110 години от рождението на Никола Вапцаров

Свищовската академия почете 95-годишнината на своя доайен проф. д-р ик. н. Петко Петков

800 000 души по улиците на Хонконг по случай половин година протести

Израел планира мащабна операция в Ивицата Газа

Борис Джонсън обяви, че ще въведе три вида работни визи

Неапол: Италия без грим

Френският премиер ще довърши пенсионната реформа въпреки протестите

Земеделското министерство с благотворителна кампания за закупуване на живи елхички

64-годишен е загинал при пожар

Над 15 вторични труса на остров Крит Няма щети и пострадали

Изнасяме вино за по 1-2 евро бутилката Нараства производството на бели за сметка на червените

Опасен токсичен пушек в Сидни заради огромен пожар

Масов бой пред нощно заведение в Хасково, един пострадал

Две катастрофи в Шумен на едно място през 6 часа

Най-малко 43 души загинаха при пожар в Индия Други 16 са приети в болница

Болниците вече няма да искат доплащане от майките, за да бъдат при децата си

Нови промени в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, включително и за придружаването на деца и инвалиди при хоспитализация, както и за дарения към болничните заведения, ще бъдат обсъдени от Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Текстовете, касаещи Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, ще бъдат разгледани на утрешно заседание на министерски съвет и ако бъдат одобрени, ще влязат в сила след обнародване в Държавен вестник идния вторник.

Новите идеи са болниците вече да нямат право да искат от майките на деца под седем години заплащане, за да останат с тях в болницата. А ако болничното заведение не може са осигури допълнителни необходими грижи, безплатно да бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст.

При хоспитализация инвалидите, които не могат да се обслужват самостоятелно, също ще имат право на придружител в лечебното заведение, без да е необходимо да заплащат допълнително.

Наредбата, която ще търпи промени, определя условията и реда, при които здравноосигурените пациенти ще ползват платените от Здравната каса услуги. Част от предвижданите промени включват и ограничаването на срока за хоспитализация при планов прием до 2 месеца. Изрично се подчертава, че пожелалите да платят по-бърз прием, няма да изместят и променят реда не вече планираните пациенти. Това ще може да бъде следено в сайта на НЗОК от заинтересованите.

Чрез електронна идентификация, гарантирана от НЗОК, здравноосигурените ще могат да разрешат регистриране на ползваните от тях здравни услуги.

На болниците вече е забранено да искат дарения от пациентите си дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец след нея. Промените в наредбата още включват забрана пациентите да доплащат за дейности, финансирани от Касата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.