Затворите в Норвегия - плаж, тенискорт, ски, музикално студио. Брейвик разполага с 3 (три) отделни килии

Затворническа килия в затвора на Брейвик (Факсимиле от Би Би Си)

Норвежкият масов убиец Андерс Брейвик съди страната за нарушаване на човешките му права с лошите условия в затворите си. В Би Би Си обаче пишат, че норвежките затвори предлагат едни от най-леките и хубави условия в света.

В затвора на остров Бастой, южно от Осло, са свободни да се разхождат в обстановка подобна на селище и да отглеждат животни. Затворниците там карат ски, играят тенис и карти, имат си собствен плаж. Следобед повечето надзиратели си заминават и оставят 115-те души, обитаващи затвора, да се разхождат свободно.

Директорът на затвора Том Еберхард зави пред Би Би Си, че в норвежките корекционни институции смятат, че животът на затворниците трябва да бъде възможно най-близък до нормалния.

Друг затвор, който оставя чужденците с отворена уста е Халдън, намиращ се близо до шведската граница. Бившият американски затворнически надзирател Джеймс Конуей заяви пред Би Би Си, че затворът в Халдън е "утопия". Лишените от свобода там си имат собствено звукозаписно студио с китари, синтезатори и барабани.

Самият Андерс Брейвик е настанен в затвор, където има право да играе видео игри, да гледа телевизия и да използва компютър (без интернет). Той има три отделни килии - една за спане, една за учене и една за физически упражнения плюс ежедневни разходки по двора. Брейвик може сам да си приговря храната и да пере дрехите си.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл