Бесарабски българи строят църковен комплекс

Огромен църковен комплекс, в който е вплетена историята на християнството по българските земи през античността и средновековието, строят сънародниците ни в Бесарабия. Това съобщиха във Варна проф. Николай Овчаров, главният секретар на Асоциацията на българите по света /АБП/ Максим Страхилов и бизнесменът Младен Станев часове след завръщането си от градчето Арциз, разположено на 100 км от Одеса.

Върху руините на макаренковско училище там от 4 г. тече съграждането на духовната обител. "Част от ансамбъла взаимства Старата митрополия в Несебър от 5 век, дворът е от Голямата базилика в Плиска, а храмът ще бъде копие на Златната църква в Преслав, като в куполите на комплекса ще се вградят елементи и от средновековни църкви във Велико Търново", разказа впечатлен от видяното проф. Николай Овчаров.

Зад мащабния проект стои отец Генадий от Арциз. Бивш бизнесмен, етническият българин се посветил на вярата, след като синът му се излекувал от рак. Първо построил спортна зала, в която децата тренират безплатно, но срещу условие да пишат в дневник поне 1 сторено добро дело на седмица и да ходят на църква. Така малките върнали родителите си към християнските корени, а отецът се заел да им построи храм - тържество на българския дух.

Преди 4 г. потърсил помощ в АБП и оттам го свързали с проф. Божидар Димитров, който го консултирал за елементите на проекта. Неуморният отец веднага се заел с изпълнението му, като увлякъл и съгражданите си от 15-хилядния Арциз - българи, руснаци и украинци.

"Помагат му с личен труд, а общината и нашенци от цялата Одеска област правят и дарения", обясни проф. Овчаров. Помощ идва и от родината - варненският бизнесмен Младен Станев осигурил 1500 кв. м първокласен бял мрамор от Драма, с който по волята на арцизци ще бъдат постлани вътрешните части на църковния ансамбъл.

"Надяваме се до 20 август, когато Арциз ще чества 200-годишен юбилей, да ходим по този мрамор в новата обител", пожела Станев, който бе спонсор и на Паметника на кирилицата в Монголия.

Проф. Овчаров пък планира да изненада сънародниците ни с визита на делегация от видни наши историци, общественици и писатели, които на живо да представят в Арциз българската култура и да направят мащабно дарение на книги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини