Капитанът, коалиционният кораб и екипажът на ДСБ

"Бунтовниците на кораба" на ГЕРБ - депутатите Цвета Караянчева и Александър Ненков

В четвъртък матросите и офицерите от ГЕРБ решиха, че ДСБ вече не са част от екипажа и достатъчно дълго са се возили на коалиционния кораб, който съзнателно и целенасочено клатят. И поискаха от капитана да ги свалят на първото пристанище.

Раздялата с ДСБ рано или късно трябваше да се случи. По всичко личи, че решението на Радан Кънев и партията му в неделя да останат в рамките на Реформаторския блок и нещо повече - да направят опит да го превъзпитат, като продължават да бъдат в “опозиционно управление”, преля чашата на търпението.

Положението, определяно още от началото като “шизофренно”, започна да вреди видимо на ДСБ и дори част от привържениците на партията се настроиха критично към това поведение на лидерите си, като настояваха за напускане на коалицията. Друга част обаче очевидно не искаха да се разделят с постовете.

Какво обаче накара парламентарната група на ГЕРБ да поиска с почти ултимативен тон премиерът да дойде в парламента и да обясни докога опозиционерите на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта?

Научавайки за това искане в централата на ЕК, премиерът предположи: Капитанът в Брюксел - бунт на кораба?

И двете страни не бяха достатъчно убедителни, че поведението им е спонтанно и искрено именно защото досега подобно нещо не е ставало. Още повече че и първият помощник-капитан Цветан Цветанов също не беше в София, а на среща с избиратели във Велинград. Това също е лесно обяснимо, защото неговото присъствие с “бунтарите” щеше да бетонира опорната точка за конфликт между него и Борисов и щеше да измести акцента на брифинга. А той е - да изчегъртаме ДСБ от властта.

Очевидно е, че с това категорично искане депутатите от ГЕРБ не толкова настояват, колкото дават поле за действие и мотив на своя лидер и премиер да се освободи от хората, които лично Радан Кънев е предлагал за високи постове. Досега Борисов нито веднъж не е “посегнал” на коалиционен пост от която и да е партия от РБ и винаги е оставял вътрешните разправии в блока да се решават между самите тях. Не би било естествено сега изведнъж да хване метлата без сериозни основания и затова депутатите се постараха да му ги дадат на брифинга в четвъртък. Както обясни впоследствие Цвета Караянчева: “Структурите по места само питат: Докога ще ги държите тия?”

Но има и още една причина за “бунта” - скандалът вече не е само между ГЕРБ и ДСБ, но и вътре из етажите на реформаторската кооперация. Това също налага премиерът да вземе страна в конфликта. Заканата на Радан Кънев на националното събрание, че ще се бори “за сърцата и умовете” не на лидерите, а на техните избиратели, очевидно вбеси и Кунева. Тя се яви в коментарно тв предаване веднага след брифинга на парламентаристите от ГЕРБ и последвалото изявление на Радан Кънев, меко казано, ядосана.

Кунева беше необичайно рязка и категорична и в ефир даде да се разбере, че парламентарният лидер на Реформаторския блок се казва Найден Зеленогорски и че й е обидно да наричат поведението в блока с медицински термини, визирайки очевидно определението “шизофрения”. “Не можеш да си министър на опозицията, която е част от управлението, тук човек губи разсъдък”, тросна се Кунева и призна, че е очаквала хората на ДСБ във властта да напуснат още в началото. И тя, и депутатите от ГЕРБ знаят, че удрят Радан Кънев по слабо място. Не само защото оставките в опозиция са най-нормалното и морално нещо, което в ДСБ отказват да направят, но и защото в самата партия на Кънев хората са разделени на участващи в управлението и странични наблюдатели. Кънев не може да даде смислен отговор защо ДСБ сами не изтеглят хората си от властта, но други като Петър Москов изобщо не са съгласни, че трябва да я напускат.

Последната по ред, но не и по важност причина за реакцията на депутатите от ГЕРБ са останалите партньори в управлението. АБВ чрез Румен Петков вече публично заявиха, че това поведение на Радан Кънев е нетърпимо, а патриотите отдавна с упрек сочат, че са по-лоялен партньор от ДСБ без управленски постове.

Ако се върнем към началото - не може хем да си част от екипажа, хем да оспорваш курса, хем да ругаеш капитана. Особено когато си обявил, че вече не правиш разлика между ляво и дясно на борд.

А и Борисов очевидно вече е решил да излезе от ролята си на балансьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари