Велико Търново за седми път стана столица на Трабанта

Велико Търново стана за седми път столица на Трабанта в събота. В болярския град пристигнаха автомобили от култовата марка от цялата страна за поредното издание на традиционния трабант фест. В атрактивното събитие се включиха запалени по соцвозилото от Румъния, Германия и Великобритания, които гордо дефилираха по улиците на града с накипрените си возила. Рекорден брой от над 50 участници с стекоха на проявата.

“Има изключително интересни автомобили- от най- ранните производства до последните, слезли от монтажните линии. Сред возилата има атрактивни ретро коли, изключително добре поддържани, все едно са току що са излезли от завода”, сподели народният представител доц. Милен Михов, който е част от организаторския екип.

Той припомни, че идеята за Трабант феста е възникнала като на шега преди 7 години. Постепенно интересът към събитието станал все по- голям. Тази година организаторите са предвидили дори и шоу с аниматори, които ще забавляват децата. Самият депутат от 28 години е собственик на автомобил от култовата марка.

“Бях чакал ред 8 г. и можех да избирам между “Москвич” и “Трабант”. Не се поколебах да избера немския пред съветския автомобил. Служи ми изключително вярно, никога не е излизал от семейството, а и категорично мога да кажа, че не ме е оставял на пътя”, разкри доц.Михов.

До един участниците в Трабант феста пазят скъпи спомени с любимите си автомобили. Част от тях са запалени колекционери и участват активно във всички събори от този тип. Трабантът на великотърновката Марийка Вачкова бе сред най-атрактивните експонати, защото носи името на собственичката си, което е изписано на предното стъкло.

“Колата ми е адашка. Неотлъчно сме заедно вече 30 години. Много сме си помагали- тя ми осигурява безаварийно шофиране, а аз пък съм я черпила с гориво”, обясни шеговито Марийка Вачкова.

Гордата шофьорка сподели, че за първи път се включва във феста, но има богат опит с ралита за майсторско управление за жени, като дори преди време е завоювала трето място. Един от най- атрактивните автомобили е лимузината на Тоню Желязков от Стара Загора. Мъжът е собственик на 40 ретро автомобила, за които има специално обособен паркинг. Преди време колекционерът решил от три стари трабанта да направи атрактивна лимузина. Реализацията на идеята му отнела едва 4 месеца.

“Автомобилът е оборудван с хубави седалки, масички и малък телевизор. Поръчал съм и мини бар, който очаквам да получа съвсем скоро”, Желязков.

Според него трабантът е автомобилът с най- евтина поддръжка. Явор Чочев от Пловдив пък привлече погледите на присъстващите с накипреното си трабантче. За да тунингова возилото, мъжът вложил 6- годишен труд и над 12 000 лв.

“Избрах да има по- модерна визия, защото всички имат обикновени трабанти, а аз исках моят да е по- различен. Всичко, което виждате по него е плод на много работа”, твърди Чочев, който има още четири автомобила от тази марка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл