Рекултивират старо сметище с 22,5 млн.лв. в Русе

Община Русе. Снимка авторът

Рекултивацията на бившето депо за битови отпадъци в Русе ще приключи до края на годината, съобщиха от общинската управа. Подписаният договор с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ е за 2 г. Спечеленият проект се финансира с 22,5 млн.лв по ОП "Околна среда" и спестява санкциите на Европейската комисия по директивата за опазване на околната среда. 15% от общата сума са от републиканския бюджет.

Старото сметище е потенциално опасно заради съхраняваните гудронови отпадъци, които периодично протичаха и замърсяваха 289 дка терен в района. Геоложките проучвания сочат, че депото може да задържа разпространението на замърсители. Избраната фирма изпълнител "Марпекс Агро" укрепва скатове и обработва 125 дка гудронови наноси, като ги зарива със 75 000 т трошен камък, 4500 т пепелина или 2850 т гасена вар и 950 т пепел.

С изгражданата система ще се събират и отвеждат газовите емисии до инсталация за изгаряне на биогаз. Ще има и дренажна система за управление на повърхностните води, а върху терена ще се засадят дървета и храсти. Така районът ще покрие екологичните норми. Депото е обособено през 70-те г. на 20 век, вероятно без проектни разработки и мерки за защита на геоложката среда от разпространение на замърсители.

Новото регионално депо за битови и строителни отпадъци в крайдунавския град по програма ИСПА е открито преди 9 г. и обслужва и съседни общини. За да се избегнат криза с боклука и по-висока такса смет, общината даде терен на "Топлофикация - Русе" за инсталация за преработка на отпадъци преди депонирането им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони