Истинското лице на следователя на олигархията

Жена ражда в ареста заради „непукизъм“ и „безразличие“ на „бунтаря“ Бойко Атанасов

Близо 2000 подписа в подкрепа на следователя Бойко Атанасов депозираха в средата на март във Висшия съдебен съвет от инициативата „Правосъдие за всеки“. Атанасов доби медийна популярност, след като стана част от мащабната кампания за дискредитиране на прокуратурата и смяна на главния прокурор, която вече близо две години дирижира подсъдимият олигарх Огнян Донев в сътрудничество с кръга „Капитал“, предвождан от друг представител на българското олигархично блато - Иво Прокопиев.

„Бунтарят“ Бойко Атанасов от дълги години е в полезрението на медиите бухалки от кръга „Капитал“. Колеги на Атанасов от Столичната следствена служба допускат, че срещу гарантирането на медиен чадър и друга специфична услуга от олигархичните кръгове следователят им е изнасял вътрешна информация и данни по разследвания. Това се потвърждава и от акцията на Бойко Атанасов, който на 22 февруари заедно с телевизионен екип „откри“ ксерокопия от документи (оказали се впоследствие ненужни - бел.ред.) в кофите за смет до столичното следствие. Часове по-късно стана ясно, че въпросните „документи“ са били набързо прибрани от активисти на шайката за улични безредици на олигарсите Донев и Прокопиев - „Протестна мрежа“, част от която е и т.нар. инициатива „Правосъдие за всеки“.

Оказва се обаче, че употребата на „бунтаря“ от олигархията далеч не започва сега, а още през март 2015 г. Точно преди година Бойко Атанасов се включва в атаката срещу прокуратурата, като за целта е включен в проект на сдружение MoveBG, ръководено от приближената до олигарха Прокопиев Саша Безуханова. В „активното мероприятие“ миналата година участват още Иванка Иванова от „Отворено общество“, Росен Босев, репортер в една от медийните бухалки на Иво Прокопиев, и съдията от грантовия Съюза на съдиите в България Иван Георгиев. Включването на Атанасов има за цел да му изгради образ на „борец“ срещу корупцията още от 2004 г., а и да „разкрие“ колко погрешна е системата за управление на следствието и прокуратурата, т.е. как е нужно главният прокурор да бъде сменен. Резултатът от миналогодишното „активно мероприятие“ е повече от нищожен.

Употребата на следователя и връщането цели 12 години назад ни даде повод да проверим какво точно е вършил по това време днешният радетел за съдебна реформа. Установи се не един, а цели 23 факта, които разкриват какви всъщност са били „заслугите“ на следователя Бойко Атанасов в борбата с корупцията и престъпността. Със сигурност, ако знаеха фактите, които установи проверката, не 2000, а дори 20 души не биха се съгласили техните имена и подписи да бъдат употребени за целите на войната, която олигархията води срещу обвинител №1.

На основание заповед №3923 от 21 декември 2004 г. ръководството на Столичната следствена служба започва проверка на работата на следователя от IV териториално отделение Бойко Йорданов Атанасов. Проверката констатира фрапиращи случаи за тотално пренебрежение към работата от страна на превърнатия в поредно „знаме“ на съдебната реформа следовател.

Особено шокиращ се оказва един случай, при който действията на Бойко Атанасов са могли да осигурят не само тежко осъждане на България пред Европейския съд за правата на човека, но да костват живота на новородени и на родилка. По следствено дело 53/2002 г. прокурор Петкова от Софийската градска прокуратура констатира, че „предварителното производство не е приключило поради демонстративен отказ от страна на следовател Атанасов да изпълнява задълженията си, поради което обвиняемата Севда Борисова, спрямо която е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, е родила дете от мъжки пол в следствения арест“.

Да, правилно прочетохте. Жена ражда момче в ареста на Четвърта следствена служба. „Следователят демонстрира грубо несъобразяване с процесуалните правила“, констатира проверката. „Отстранете го това лице от разследването, защото то проявява пълен непукизъм и безразличие към делото! Родило се е дете в ареста, а той не знае!“ Това е реплика на член на тогавашния Висшия съдебен съвет, която той изрича на заседание на съвета, след като се е запознал с констатациите за работата на Бойко Атанасов.

Оказва се, че това съвсем не е изолиран случай за немарливост от страна на Бойко Атанасов. Липсата на професионално отношение към задълженията му са констатирани и при други казуси. По сл. дело 55/2003 г. наблюдаващ прокурор установява, че „в продължение на повече от година следовател Атанасов не е извършил нито едно процесуално-следствено действие“; по дознание 4534/2001 г. се установява, че „от дата 13.11.2002 г. до 10.12.2004 г. същото е престояло при следовател Атанасов, който след две години и без да е извършил нито едно процесуално-следствено действие, изпраща делото без номер в СРП с мнение за спиране“; по сл. дело 837/1998 г. „без да извършва нито едно процесуално-следствено действие, с престой при следовател Атанасов повече от две години, същият го изпраща в прокуратурата с мнение за спиране“; по сл. Дело 889/2003 г., възложено на следовател Атанасов, „почти пет месеца в нарушение на законоустановените срокове за разследване, без да иска тяхното продължаване и без да извърши нито едно процесуално-следствено действие, Атанасов праща делото с мнение за спиране“; по сл. дело 439/2000 г., възложено на следовател Атанасов, „многократно просрочвано и в рамките на почти две години, е извършен само един разпит на свидетел с продължителност 10 минути“; по сл. дело 291/2003 г. възложено за разследване на следовател Атанасов, „единствено процесуално-следствено действие е протокол за разпит на свидетел с продължителност 10 минути. След повече от една година просрочване делото е изпратено с мнение за спиране от СРП.“ По сл. дело 451/2003 г., възложено за разследване на следовател Атанасов, „без да са извършени никакви процесуално-следствени действия, е изпратено със заключително постановление за спиране“; по сл. дело 91/2003 г., възложено за разследване на следовател Атанасов, „по делото са проведени три разпита на свидетели с обща продължителност един час, без да са извършени други процесуално-следствени действия, без да е искано продължаване на срока“. Приключено с мнение за спиране. Делото е върнато и след една година и седем месеца, без да са извършени каквито и да е процесуално-следствени действия, делото отново е изпратено със заключително постановление за спиране и така нататък, и така нататък.

Зад тези 23 казуса стоят конкретни човешки съдби. А както стана ясно, стои и съдбата на момче, което днес вече е на 12 години, но заради следователя Бойко Атанасов е било родено в следствения арест и само късметът му го е дарил с възможността да живее. Прекратените дела от днешния радетел за „съдебна реформа“, без да е извършил задължителните следствени действия, са най-яркият пример защо обществото няма доверие на разследващите органи и на съдебната реформа. Всички тези констатации за „професионализма“ изобщо не пречат на следователя Атанасов да изявява претенции към ръководството на столичното следствие, да обвинява колегите си, че са част от „шпицкоманди“, и да обслужва олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев и властовите амбиции на политическото джудже Радан Кънев в кампанията им по дискредитирането на обвинител №1.

Кукловодите на Бойко Атанасов напълно съзнават, че употребата на поредния компрометиран представител на съдебната система, по подобие на опита им да представят „гнилата ябълка“ Румяна Ченалова като разкаял се поборник за съдебна реформа, закономерно ще завърши с провал.

Използването на „разкритията“, направени под диктовка от очевидно зависимия следовател с оглед петната в професионалната му биография, освен че има за цел да поддържа атаката срещу държавното обвинение, има и друга, но завоалирана цел - ликвидиране на следствието.

За олигарсите, политическите им слуги и тяхното малко, но шумно съдийско лоби начело с председателите на ВКС и СГС Лозан Панов и Калоян Топалов и върхушката на Съюза на съдиите в България, разкриването на тъмните моменти в биографията на Бойко Атанасов би било идеален повод за повдигане на дебата за закриване на следствието, което е отколешна мечта на лобистките адвокатски кръгове, които защитават интересите на олигарсите и ги представляват в съдебната зала по дела, като това за неплащането на 63 млн. лв. данъци и източване на милиони лева от ДДС чрез търговия със захар.

Очевидно, мафията у нас има огромни страхове от предстоящите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които биха увеличили в значителна степен функционалната компетентност на следователите. А бъдещето на „бунтаря“ Атанасов е ясно. Макар и със закъснение от цели 12 години, единственото, което Висшият съдебен съвет трябва да извърши след приключване на проверката по поръчаните от кукловодите му гръмки, но напълно измислени твърдения, е незабавно да образува дисциплинарно производство срещу Бойко Атанасов и да не му позволява повече да продължава да паразитира и да обижда колегите си от следствието.

А ако иска да разбере какво всъщност е сторил Бойко Атанасов на една родилка и нейното дете, ВСС може да положи усилия да издири Севда Борисова. Добре би било обществото да чуе и нейния разказ, защото днес този следовател, оставил я да даде живот на детето си в килия, мафията използва като знаме на фалшивата си съдебна „реформа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари