"Природата за хората и регионите": Изгониха и французите от “Рила Дестинейшън”

"Нови зони по НАТУРА слагат края на туризма в Рила", алармираха от Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите".

"След като изгониха и френските инвеститори на проекта “Рила Дестинейшън”, утре Министерство на околната среда и водите и Зелените ще сложат кръст на целия туризъм в национален парк Рила", предуждават от огранизацията.

Ето и пълния текст на съобщението:

Рила Дестинейшън е френски проект за ски курорт, които инвеститори са някои от най-големите фирми в света за развитие на отдих и туризъм: Compagnie Des Alpes (най-голямото сдружение за планински туризъм във Франция), Egis, NP Consulting, изключително силно подкрепен от френската държава и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Инвестиционното намерение беше на стойност от около 500 милиона евро и разкриваше 8 000 работни места. Поради забавяне с 6 години на новия план за управление на Рила и поради намерението на Министерство на околната среда и водите отново да се поддадат на натиска на Зелените и да обявят нова зона по НАТУРА, наречена „Рила буфер“, французите се изтеглиха.

Според публикация на The New York Times от 24.02.2015 г., френският консорциум подписва договор с Търговското Министерство на Косово за модернизация на ски центъра Брезовица. Същата група от инвеститори, която стои и зад френските ски курорти като Вал д'Изер, Тине и Мерибел, се съгласи да инвестира половин милиард долара, около 410 милиона евро, през следващите 17 години, за да направи Брезовица един от най-големите, ако не и най-големият, планински курорт на Балканите.

Френските инвеститори бяха прогонени от България, въпреки ужасяващото състояние и живот на хората в селата около Рила.

МОСВ е решиха, че е по-важно да се опазят пернатонога кукумявка, ливадния дърдавец и рибата главоч, отколкото да дадат възможности на местните да си намерят работа и препитание в новите проекти. Утре, Националният съвет по биологично разнообразие към МОСВ в колаборация с двама българи – брюкселски чиновници и няколко зелени неправителствени организации ще приемат нови забрани, обхващащи и най-ниските части на Рила планина. Това със сигурност слага край на всякакви възможности за туризъм и икономическо развитие на тази част от България.

С приемането на нови забрани на практика се слага край и на много малки проекти на общините около Рила планина. Приетият с огромен ентусиазъм проект от хората в община Дупница за малка ски зона със само 12 километра писти, извън границите на национален парк Рила, ще бъде провален. Обезсмисля се и проектът на община Костенец за спа туризъм и малка туристическа зона. Забравя се завинаги възможността за разширение с няколко писти и съоръжения на най-стария курорт на Балканите – Боровец. Други проекти в областта на туризма в Говедарци, Бели Искър и Маджаре също ще бъдат ликвидирани. Със сигурност се стопира и развитието на ски зона Картала до Благоевград.

Утре, след като МОСВ и Зелените ликвидират туризма в Рила, се очаква да се отпуснат нови 50 милиона лева за опазване на червеногушата гъска. Очевидно, това ще е наградата от държавата към Зелените, затова, че за 10 години успяха да унищожат туризма в българските планини.

Приложение: Статията на Ню Йорк Таймс за бъдещето развитие на косовския ски-център Брезовица - http://www.nytimes.com/2016/02/28/travel/kosovo-ski-holidays.html?_r=0

Коментари

Задължително поле