Десислава Танева: Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане, само ако ЕС започне да излиза от кризата

"Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане само и единствено, ако ЕС започне да излиза от кризата." Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева преди началото на Националния консултативен съвет по животновъдство, който се провежда във Велико Търново, съобщи "Фокус".

"Няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността", допълни Танева, като подчерта, че в голяма част от страните от Европейския съюз има провинции, които са блокирани заради протести на земеделски производители. „Благодаря на целия бранш за диалога, който имаме, за разбирането, ясно осъзнавайки те в каква криза са и в какво положение са”, декларира министърът.

Тя съобщи, че на 14 март се е провело заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, без обаче на него да бъдат взети финални решения. Очаква се през юни да има ново заседание. По време на сегашното заседание са били представени различни посоки за подкрепа в бранша.

Една от обсъжданите мерки е била да отпадне руското ембарго и да се провеждат дипломатически разговори, за да се постигне това.

Не е било одобрено искането на нови страни членки за отпускане на финансов пакет за подпомагане на сектора. „Към момента няма анонсиран европейски пакет за подкрепа. Всички искахме това, но не го получихме. Това, което комисията анонсира, подлежи на дебат юни месец и ако се вземат решения, съответните регламенти ще подлежат на изменение. Тоест, това е решение, което не може да стартира веднага, но ние, разбира се, като страна и държава имаме право да дадем държавна помощ”, посочи Десислава Танева.

Държавната помощ ще бъде отпусната по инструмента „de minimis”. „Имаме готовност за предоставяне на една такава държавна помощ. Това е, което можем да направим”, съобщи Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика