Откриха 30 мигранти в камион в Северна Македония

Шофьор алкохолик отива за 17 месеца зад решетките

Илиян Илиев остава управител на ВиК-Шумен

Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Десислава Танева: Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане, само ако ЕС започне да излиза от кризата

„Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане само и единствено, ако ЕС започне да излиза от кризата.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева преди началото на Националния консултативен съвет по животновъдство, който се провежда във Велико Търново, съобщи „Фокус“.

„Няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността“, допълни Танева, като подчерта, че в голяма част от страните от Европейския съюз има провинции, които са блокирани заради протести на земеделски производители. „Благодаря на целия бранш за диалога, който имаме, за разбирането, ясно осъзнавайки те в каква криза са и в какво положение са”, декларира министърът.

Тя съобщи, че на 14 март се е провело заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, без обаче на него да бъдат взети финални решения. Очаква се през юни да има ново заседание. По време на сегашното заседание са били представени различни посоки за подкрепа в бранша.

Една от обсъжданите мерки е била да отпадне руското ембарго и да се провеждат дипломатически разговори, за да се постигне това.

Не е било одобрено искането на нови страни членки за отпускане на финансов пакет за подпомагане на сектора. „Към момента няма анонсиран европейски пакет за подкрепа. Всички искахме това, но не го получихме. Това, което комисията анонсира, подлежи на дебат юни месец и ако се вземат решения, съответните регламенти ще подлежат на изменение. Тоест, това е решение, което не може да стартира веднага, но ние, разбира се, като страна и държава имаме право да дадем държавна помощ”, посочи Десислава Танева.

Държавната помощ ще бъде отпусната по инструмента „de minimis”. „Имаме готовност за предоставяне на една такава държавна помощ. Това е, което можем да направим”, съобщи Танева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.