Наследството за 4,5 мил. долара в САЩ: Иванка поръчала роднините й да бъдат убити на Гергьовден, сред наетите килъри имало и полицай от чужбина

Момент от пресконференцията в Пловдив. Снимка: Стоян Илиев

При специализирана операция в Пловдив е задържана 66-годишна жена, поръчала смъртта на свои близки, заяви окръженият прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му, , информира Фокус.

„За целта жената на име Иванка Ройдова се е свързала с активния криминален контингент, който има ресурс да изпълни поръчката, да отвлекат брат й, принуждавайки го да подпише договор, с който да прехвърлят наследствените права на нея, след това ще го убият. Жената разполага с отлични финансови възможности и офертата, която стига до активния криминален контингент, включително и до полицай от чуждестранен произход, които могат да извършат убийствата."

След комуникация между ДАНС и ГД „Национална полиция”, проверка на достоверността на сигнала и установяване, че поръчката й е стигнала до лица, които могат да изпълнят поръчката.

"Използвани са и СРС-та”, обясни Румен Попов. Той разказа, че през 1951 година бащата на обвиняемата Иванка Ройдова емигрира. Трима от наследниците заминали за САЩ и разбрали, че той е имал натрупано сериозно състояние от строителен бизнес. До 2010 година взаимоотношенията между бащата и дъщерята се влошават и той завещава крупна сума от три попечителни фонда на своя син, и от един - на внука си.

„Дъщерята разбира това и започва да води дела в САЩ, но бащата умира през 2014. Още през 2013 година дъщерята започва да издирва чрез детективи какво наследство би трябвало да получи. Като разбира, че е изключена от кръга на наследниците, това още повече влошава отношенията й с баща й. Проверката показва, че наследството е не по-малко от 4,5 милиона долара”, обясни окръжния прокурор на Пловдив.

Румен Попов каза още, че за да бъде разкрито престъплението, е бил внедрен служител под прикритие, който би могъл да извърши поръчката за убийството. „Резултатът - обвинение за приготовление на убийство и опит за отвличане. Иванка Ройдова освен смъртта на брат си - Стойчо, поискала и смъртта на неговите родственици.

„Тя е дала информация къде учат децата му. Брат й трябвало да бъде убит, като се предозира дозата му инсулин, за да изглежда като нещастен случай. Другите трябвало да бъдат убити едновременно на Гергьовден, където се събират на едно място”, обясни Попов. По думите му, Иванка е преговаряла с няколко представители на криминалния контингент, сред които има и чуждестранни граждани.

„За нейно нещастие е предала капарото на служителя под прикритие. Желанието й е било след убийството на шестимата да има и други убийства. Децата, които също трябвало да бъдат убити, са били на 8 и 16 години”, подчерта окръжният прокурор на Пловдив.

66-годишната поръчителка на убийствата Иванка Ройдова е в ареста, а тримата наемници са разпитани и освободени. Утре прокуратурата ще иска постоянен арест за Ройдова, като я очаква наказание от 1 до 6 години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право