Завод за компостиране започва да строи Монтана

Инсталацията за компостиране на зелена маса ще се издигне до завода за сепариране на отпадъци

Община Монтана започна процедурите за изграждане на инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Предприятието е поредната екологична инициатива, с която Монтана затваря цикъла на събиране и преработка на отпадъците в целия регион, съобщи кметът Златко Живков.

В подготовката на проекта и строежа на инсталацията за компостиране ще бъдат инвестирани до 3,9 млн. лева. Съоръжението ще преработва 6 000 т растителни отпадъци годишно. Преработената маса ще се ползва за наторяване на паркове и градини и ще се продава на земеделци и граждани на ниски цени. Според кмета Живков предприятието може да бъде завършено през 2018 г.

„Монтана е сред първите пет общини в България, които реализират най-много екологични проекти и осигуряват чиста околна среда и по-високо качество на живот!”, заяви градоначалникът.

През последните 10 години в община Монтана със 110 млн. лева от еврофондовете и бюджета са изградени Регионално депо за смет, пречиствателна станция, завод за сепариране на отпадъци и нова ВИК мрежа. Община Монтана готви проекти и за площадка за опасни отпадъци и рекултивация на част от клетките на депото за смет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони