Говорителят на Кремъл призна: Със САЩ и англосаксите сме в информационна война

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че Русия се намира в състояние на информационна война със западните медии и заяви, че ако е прессекретар на турския президент Ердоган, щял веднага да си подаде оставката. Песков даде пространно интервю за руската телевизия ТВЦ.

"Казват, че сега Русия има лош имидж по света. А знаете ли кой друг също има лош имидж? Това са САЩ. Сега се намираме в състояние на информационна война с тези, които водят модата в информационното пространство, преди всичко с англосаксите и техните медии. Тази война може да се смята за обявена или за необявена", заяви Песков и заключи, че въпреки това е в реда на нещата имиджът да се формира с пропаганда и контрапропаганда.

Песков каза още, че ако е трябвало да бъде прессекретар на турския президент Ердоган, би си подал оставката.

„Преди шест месеца можеше да се каже, че нашите отношения с Турция бяха за пример. Но се случи една катастрофа и, за съжаление, тя е причинена от човек. Авторът на случилото се е Анкара и единственото, което може да стори, е да минимизира последствията. Днес Русия не е готова да започне никакви контакти с турската страна. И това ще продължи да е така, докато Анкара не направи това, което е нужно в подобна ситуация“, коментира той влошените отношения с Турция.

"20 милиона кюрди са граждани на турската република. Има Иракски Кюрдистан, където живеят кюрди - граждани на Ирак. Освен това, има кюрди, които живеят в Сирия и са граждани на Сирия. И Москва последователно брани становището, че изобщо не подлежи на обсъждане териториалната цялост на всички държави от региона, без значение дали става дума за Турция, Сирия или Ирак", каза Песков за кюрдските проблеми на Турция. Той обясни, че запазването на териториалната цялост на всяка страна е „свещена крава“ за Русия и че в противен случай съществува реален риск от започване на верижна реакция из целия близкоизточен регион.

Говорителят на Кремъл обясни, че руската страна няма никакви илюзии, но е важно, че антитерористичният алианс със САЩ и страните от Запада съществува и че той е крачка в правилната посока, защото преди година или две подобни преговори не биха могли да се случат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят