Свищовската академия почете 95-годишнината на своя доайен проф. д-р ик. н. Петко Петков

800 000 души по улиците на Хонконг по случай половин година протести

Израел планира мащабна операция в Ивицата Газа

Борис Джонсън обяви, че ще въведе три вида работни визи

Неапол: Италия без грим

Френският премиер ще довърши пенсионната реформа въпреки протестите

Земеделското министерство с благотворителна кампания за закупуване на живи елхички

64-годишен е загинал при пожар

Над 15 вторични труса на остров Крит Няма щети и пострадали

Изнасяме вино за по 1-2 евро бутилката Нараства производството на бели за сметка на червените

Опасен токсичен пушек в Сидни заради огромен пожар

Масов бой пред нощно заведение в Хасково, един пострадал

Две катастрофи в Шумен на едно място през 6 часа

Най-малко 43 души загинаха при пожар в Индия Други 16 са приети в болница

На младини принц Филип искал да се жени за друга Кралица Елизабет Втора и съпругът й отпразнуваха 72 години от сватбата си

Даниел Панов ръководи първата изнесена приемна на Управителния съвет на Националното сдружение на общините

Кметът на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов се срещна с кметове на общини и населени места от Габровска област. В Габрово се проведе първата изнесена приемна на УС на НСОРБ. Представителите на местната власт дискутираха по теми, свързани с промените в Закона за местните данъци, Закона за публичните финанси, подоходното облагане. Засегнати бяха въпросите за финансовите корекции по проектите с европейско субсидиране и осигуряването на средства за инвестиции във ВиК сектора в неконсолидираните райони.

Заедно с Даниел Панов бяха кметът на Троян и заместник-председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова, както и кметът на Лозница Айхан Хашимов, член на УС на НСОРБ. Сред присъстващите на срещата бяха кметовете на Габрово, Дряново, Трявна и Тетевен Таня Христова, Мирослав Семов, Дончо Захариев и Мадлена Бояджиева.

След разискването на въпросите бяха приети няколко общи позиции – НСОРБ да инициира разширена среща относно новата методика за определяне на таксата за битови отпадъци и пробно да бъдат приложени различни механизми; Финансовите корекции на общините по европейските проекти да не бъдат плащани преди приключване на всички процедури по обжалване; С държавна помощ да бъде осигурен ресурс за инвестиции във ВиК-сектора в неконсолидираните райони; НСОРБ да изготви методология за държавните помощи, валидна за всички общини.

Даниел Панов информира колегите си, че се работи по създаването на Методика за децентрализацията с ясно разписани виждания. Той каза още, че Управителният съвет на НСОРБ вече е поставил важните за общините въпроси пред вицепремиера Томислав Дончев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Сдружението ще настоява част от приходите от данъка върху доходите на физическите лица да постъпват в бюджетите на общините поради изключителната им натовареност с отговорности,” категоричен бе Даниел Панов.

По време на срещата в Габрово стана ясно, че Управителният съвет на НСОРБ е постигнал съгласие с представители на изпълнителната власт за нуждата от ръст на заплатите в общинските администрации. В бюджетната процедура за 2017 г. са заложени повече средства за култура и образование, както и за фонд „Пенсиониране”. Предложени са също промени в Закона за устройство на територията за постигане на синхрон със Закона на културното наследство, с цел опазване на сградите паметници на културата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.