10-те най-впечатляващи замъци и палати по света

„Льовенбург“ - мистика, скрита в гората

Замъците и палатите през цялата история са били символ на върховна власт и величие.

Представяме ви някои от най-впечатляващите сгради от единия край на света до другия.

Пред едни са се водили битки за цели империи, а други са станали вдъхновение и арена за мащабни кинопродукции.

Дворецът Потала – най-великата монументална сграда в Тибет

„Кацнал“ на връх Марпо Ри, на 130 метра над долината Лхаса, дворецът е на 170 метра над всички останали. През 637 година император Сонстен Гамбо решава да построи това забележително архитектурно бижу, което през 17 век обаче, е присъединено към цял комплекс. Строежът на двореца в сегашния му вид започва през 1645 година по времето на петия Далай Лама и завършва през 1648. Кръстен е Потранг Карпо или „Белият дворец“. Потранг Марпо или „Червеният дворец“ е добавен между 1690 и 1694 година, като за строежът му е трябвало да бъдат ангажирани 7000 работници, 1500 художници и майстори на дърворезбата.

Уникалният комплекс не търпи почти никакви поражения по време на тибетското въстание за независимост от 1959 година. Респект към архитектурния паметник проявява и самата китайска комунистическа власт, която редовно отпуска средства за ремонти по уникалните му елементи. Така дворецът е запазен и до днес и посреща десетки хиляди туристи годишно. Определено, нещо, което човек трябва да види!

Други магически сгради

Мон Сен Мишел

Разположен на малък изкуствен остров на брега на Нормандия. Трябва обач е да внимавате когато посещавате тази забележителност – приливът идва бързо и откъсва пътя, който до свързва с континента и има реална опасност да останете дълго в Мон Сен Мишел! За разлика от повечето замъци във Франция, които са имали строго отбранителни функции, то Сен Мишел е започнал съществуването си като манастир.

„Прежамски“ - изграден в пещера

Всеки един замък в света е различен и няма два еднакви, но „Прежамски“ ще ви впечатли – макар и сравнително малък спрямо останалите, той е...вграден в пещера! Уникалната сграда се намира в Преджамски град, Словения, като името му буквално означава „Замък на входа на пещерата“. Той не е построен на един път – лявата му част съществува от 13 век, средната е добавена през Ренесанса, а дясната през 1570 година.

„Нойшванщайн“ - „замъкът на Дисни“

Най-известната резиденция на Лудвиг II Баварски, понякога наричан „Лудия Лудвиг“. Строежът на „Нойшванщайн“ е започнат през 1869 и не бива завършен до смъртта на краля през 1886 година. Тази великолепна имитация на средновековен дворец е била оборудвана и с изключително модерни удобства за времето си – като течаща вода на всеки етаж и модерни тоалетни. Уолт Дисни го използва за модел на своя „замък на спящата красавица“.

„Матсумото“ - японското бижу

Той е най-завършеният и красив сред оригиналните японски замъци. Той е прекрасен пример също така за „хираджиро“ или палат построен в равнината, за разлика от повечето, строени в планината или на хълм. Кулата му е сравнително ниска в сравнение с другите образци от края на 16 и началото на 17 век.

„Хунияди“ - затворът на Дракула

Замъкът „Хунияди“, разположен край Хунедоара, Румъния, някога е бил на територията на княжество Влахия. Смята се, че именно в него Влад III, останал в историята като граф Дракула е излежал своята 7-годишна присъда преди да бъде освободен през 1462 година. Въпреки, че е построен основно в готически стил, то в структурата му се забелязват барокови и ренесансови елементи.

Архитектурни шедьоври

„Малбьорк“ – тухлена готика

Най-големият готически тухлен замък е построен от Тевтонският орден. Той е класически пример за средновековна крепост. Вкаран е в списъка на обектите, които представляват част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през декември 1997 година.

„Паласио де Пеня“ - европейски романтизъм

Инспириран от европейският романтизъм, португалският „Паласио де Пеня“ е най-величественият представител на това архитектурно течение. Той е построен над древния град Синтра и може да бъде видян от столицата Лисабон с просто око. Първоначално е издигнат като дворец през 15 век, в последствие реконструиран и дарен на църквата за манастир. През 1755 силно земетресение почти го разрушава, но е построен отново през 1838 г.

„Льовенбург“ - мистика, скрита в гората

„Лъвският замък“, както се превежда името му, не е средновековен, въпреки своята архитектура. Всъщност е поръчан от император Вилхелм IX. Личнят архитект на двора Хайнрих Кристоф Джусо пътува няколко пъти до Острова, за да изследва английските образци. Според специалистите „Льовенбург“ е от изключително значение, тъй като е първата нео-готическа сграда в Германия.

„Замъкът в Прага“ - Най-големият античен образец

Един от най-величествените, и признат за най-големият античен замък се намира в сърцето на чешката столица Прага. Той дори е признат от книгата за рекорди на „Гинес“ със своите 570 метра дължина и 130 метра широчина. Той е бил резиденция на множество чешки крале, германски императори, а сега там се помещава президентството на страната.

Строен 115 години

„Дворецът на дожите“, Италия

Дворецът на дожите, тяхна резиденция, е построен в готически стил и се намира във Венеция. Разположен е на брега на Венецианската лагуна, между нея и базиликата Сан Марко, в близост до пиаца Сан Марко. Строителството на сградата продължава от 1309 до 1424 година, по проект на Филипо Календарио. Две от колоните на двореца са яркочервени, като според легендата са оцветени така, защото в миналото там са размазвали кръвта на екзекутираните противници на владетеля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл