Съдът потвърди още 2 глоби по 20 000 лв. за "Енерго-Про" в Русе

Районният съд в Русе потвърди още две наложени глоби по 20 000 лв. на "Енерго-Про" АД от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за нарушени условия на лицензията. Дружеството може да обжалва решенията пред Административния съд в крайдунавския град.

И в двата случая дружеството подменило електромерите на клиенти, без те да са подписали констативния протокол. Е.П.Д. от село Щръклево се оплакала, че така последната й сметка скочила на 330 лв. В жалбата си В.Д.В. от град Ветово пък се съмнявал в нулевите показания на новият уред, защото му отчитал повече изразходван ток.

"Противоправното поведение на служителите на елетроразпределителното дружество влияе пряко на извършеното нарушение", мотивират се магистратите. Имуществената санкция е в минимална по закон и съдът не може да я обсъжда. Случаят не е маловажен, защото се засягат обществените интереси на потребителите на електрическа енергия.

Това е третият случай, в който "Енерго-Про" отнася 20 000 лв. глоба за нарушени условия на лицензията си в Русенско. Дружеството беше санкционирано и заради клиент в село Белцов, отказал да подпише протокола, че електромерът му е нередовен. Въпреки разпоредбите на Закона за енергетиката, липсвал дори подпис на свидетел.

Преди месец районният съд в крайдунавския град отмени 20 000 лв. имуществена санкция на "Енерго-Про" по друг казус и отхвърли наказателното постановление на КЕВР като "неправилно и незаконосъобразно". Дружеството беше санкционирано, че не поддържа редовно електромерите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес