Фермери се притесняват от проверки с неясни изисквания за качеството на млякото

Фермерите са притеснени, че не знаят по какви правила се правят проверките за качеството на млякото. Те не знаят и какво ще стане с фермите, които покажат лоши резултати. Това заяви пред БНР директорът на Националния съвет на говедовъдите в България Михаил Михайлов.

Шефът на Агенцията по храните е получил писмо от съюза относно извършваните проверки. Те са свързани с изпълнението на т.нар. екшън план, заради който Еврокомисията направи последен компромис с произвежданото у нас мляко, което не отговаря на заложените стандарти.

Михайлов отбеляза, че съюзът му подкрепя този план и коментира, че след дерогацията действително трябвало да се направи такава проверка. Би трябвало да се види, че у нас се произвежда чисто мляко и да бъде разрешено нашите млекопреработвателни предприятия да изнасят продукцията си в Европа.

Притесненията на фермерите се пораждат от това, че проверката е започнала без подготовка. Те не се наясно какво ще представлява процесът по взимането на пробите и какви са крайните сроковете.

Животновъдите сигнализирали за проблеми при взимането на пробите. Появила се информация за случай, при които се взимали проби с една и съща пипета в няколко ферми. Има и опасения, че преработвателите може да предпочетат евтиния внос, вместо да купуват мляко от фермите, които не са покрили изискванията. Това, по думите на Михаил Михайлов, ще ги обрече на фалит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика