Берковица препъва 10 общини за нови ВиК проекти

Община Берковица отказа да се включи в създадената ВИК асоциация в област Монтана и на практика блокира пътя на останалите общини към европейските екопроекти.

10 от местните управи в региона подписаха договор, според който ВИК ЕООД -Монтана е единствения оператор на водопроводни и канализационни мрежи в областта. Това е задължително условие, за да кандидатстват общините за средства от еврофондовете до 2020 г. Берковица, където общината има собствено ВИК дружество, обаче не пожела да влезе в асоциацията с мотива, че това ще вдигне цената на водата за населението.

Бойкотът на инициативата от града под връх Ком лишава останалите общините от възможността да изработят Публична-инвеситиционна програма и да кандидатстват за евросредства за обновяване на ВИК мрежите, поясниха експерти. По данни на ВИК около 80 % от вдопроводите в област Монтана са етернитови и изключително амотризирани. Честите аварии и старите тръби водят до огромни загуби и влошават качеството на водата, коментираха експерти.

От МРРБ заявиха, че има възможност за финансиране на общински проекти и от министерството и програма ПУДОС, но там средствата за ВИК сектора са ограничени – само около 73 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика