Заради свлачището-рекордьор при „Трифон Зарезан” Варна чака 16 млн. лева да отвори крайбрежния път до Златните за сезон 2017

Най-после има реални очаквания за финансиране на екзотичния крайбрежен път до Златни пясъци, затворен от 11 години насам заради най-голямото свлачище по българското Черноморие. Община Варна кандидатства с проект по Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата , който е на стойност 20 млн.лева. 16 млн. лева от тях са предвидени за укрепване на свлачището –рекордьор, каза за „Труд” инж. Олег Колев, главен експерт”Свлачища и укрепване на територията „ в морската община.

Точно толкова средства са необходими за осъществяване на позабравения проект за естакада, която да премости свлачището и да възстанови движението върху общински терени, без да се отчуждават частни имоти. Иначе собствениците, чиито къщи и вили, пълзят към морето, ни извиват ръце и искат по 500 евро /кв.м , обясни инж. Колев.Тази пролет по поръчка на МРРБ е започнало ново проучване със сондажи, които трябва до края на април да бъдат поставени, за да дадат актуална информация за движението на земните маси.

Досега според специалистите всяка година те пропадат по около 2.5 метра, а дълбочината на свлачището при „Трифон Зарезан” е стигнала над 50 м. През годините ангажираните с укрепването се отказаха след съпротивата на около 60 собственици, в чиито имоти трябваше да се направят отводнителни канавки и да се набият укрепителни пилоти. Ако трябва да се укрепи целия район , станал символ на разрухата, са необходими поне 70-80 млн.лева.

Община Варна кандиства и за още 4 млн.лева за свлачището над фаталната улица”Розова долина” в кв. „Аспарухово, където потопът през 2014 г. отнесе къщи и взе жертви, както и за свлачището до спирка „Почивка”.

Общо 87 са свлачищата на територията на Варна и близките курорти, стана ясно след огледа на общинската комисия тази пролет. Констатирани са само локални свличания през изминалата зима. По-тревожно е срутището във Франго дере, което има опасност да прекъсне ВиК канализацията на близкото село Каменар

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони