Чиновници обричат онкоболни

Лечението на около 40 хил. онкоболни българи може да се забави фатално от този месец нататък заради нови изисквания на здравното ведомство. Според промените в болници, които не предлагат пълен лечебен цикъл (химиотерапия, лъчелечение и нуклеарна медицина), не може да има онкокомитети, които да назначават терапия на пациентите.

Едва 5-6 лечебници в София и още няколко на други места в страната отговарят на новите изисквания и ще могат да имат онкокомитет, обясни пред „Труд“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му от близо 300 хил. българи с диагноза рак, 40 хил. са активно лекуващи се и такъв ограничен брой комисии означава чакане и проблеми при лечението.

В момента онкокомитети има в 39 болници. Опасенията на лекари и пациенти са, че над 80% от тях няма да отговарят на новите правила.

Същевременно обаче здравният министър Петър Москов обяви, че дава на прокурор сигнали за ограничен достъп на онкоболни до три лечебни заведения. По думите му няма нормативни, законови или каквито и да било причини някой да откаже прием на пациент.
Във въпросните лечебници медици били подтиквани от свои колеги да спрат за няколко дни приема на онкоболни, за да окажат натиск на ведомството, обясни Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве