Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Москов насъсква – пациенти срещу лекари, медици срещу търговци

Дошло е време, когато трябва да се разделим лекарите от търговците. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Петър Москов по повод масовите протести на медиците в цялата страна. По думите му именно това разграничаване е основната цел на реформата, която среща толкова критики.

“Нека търговците да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара”, заяви министърът. Според него трябва да има подреден план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат “футболирани”. “Не трябва човек да бъде прехвърлян от една клиника в друга”, поясни Москов.

За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А търговците – нека за тях да се грижи невидимата ръка на пазара, каза ресорният министър.

Той заяви, че в момента сме свидетели на едно трудно, на моменти срещащо жестока съпротива, подреждане на параметрите на системата и връщането й към здравни и медицински цели. Това става последователно и през законови, и през нормативни актове, и през поведението на всички институции, които носят отговорност за това. “Това е промяна на порядъка на джунглата с порядъка на цивилизования свят.”

Много години в системата на здравеопазването не бяха правени промени. Върху едни пороци бяха натрупвани куп други пороци. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки един лекар намираше собствения си начин да оцелее, за да може да храни семейството си, посочи Москов и допълни, че това се е случвало без правила или по правила, които, доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си.

Здравният министър увери, че разбира напрежението в гилдията и донякъде позицията на БЛС, но беше категоричен, че вън от съмнение е, че системата трябва да бъде променена, за да може тя да има стабилни финансови параметри, да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и за това да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност.

За палеца

Идентификаторът няма да създава проблеми на личните лекари. Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците, заяви още министърът.

Онкоболните

По отношение на лечението на онкоболните, той обясни, че това е комплекс от мерки и започва от момента на поставяне на диагнозата или основателните съмнения за нея и завършва или с излекуването, или с гарантирането на достоен край на дните, ако заболяването не е лечимо. Всяка една структура, която до този момент е лекувала едно или друго в периода на лечение на онкоболните, може да продължи да прави това, но само като част от договорна верига.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.