Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Ирак осъди на смърт германка, членувала в „Ислямска държава“

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Москов насъсква – пациенти срещу лекари, медици срещу търговци

Дошло е време, когато трябва да се разделим лекарите от търговците. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Петър Москов по повод масовите протести на медиците в цялата страна. По думите му именно това разграничаване е основната цел на реформата, която среща толкова критики.

„Нека търговците да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара“, заяви министърът. Според него трябва да има подреден план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат „футболирани“. „Не трябва човек да бъде прехвърлян от една клиника в друга“, поясни Москов.

За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А търговците – нека за тях да се грижи невидимата ръка на пазара, каза ресорният министър.

Той заяви, че в момента сме свидетели на едно трудно, на моменти срещащо жестока съпротива, подреждане на параметрите на системата и връщането й към здравни и медицински цели. Това става последователно и през законови, и през нормативни актове, и през поведението на всички институции, които носят отговорност за това. “Това е промяна на порядъка на джунглата с порядъка на цивилизования свят.”

Много години в системата на здравеопазването не бяха правени промени. Върху едни пороци бяха натрупвани куп други пороци. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки един лекар намираше собствения си начин да оцелее, за да може да храни семейството си, посочи Москов и допълни, че това се е случвало без правила или по правила, които, доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си.

Здравният министър увери, че разбира напрежението в гилдията и донякъде позицията на БЛС, но беше категоричен, че вън от съмнение е, че системата трябва да бъде променена, за да може тя да има стабилни финансови параметри, да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и за това да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност.

За палеца

Идентификаторът няма да създава проблеми на личните лекари. Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците, заяви още министърът.

Онкоболните

По отношение на лечението на онкоболните, той обясни, че това е комплекс от мерки и започва от момента на поставяне на диагнозата или основателните съмнения за нея и завършва или с излекуването, или с гарантирането на достоен край на дните, ако заболяването не е лечимо. Всяка една структура, която до този момент е лекувала едно или друго в периода на лечение на онкоболните, може да продължи да прави това, но само като част от договорна верига.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.