Стефан Диомов: В Летният театър трепти душата на Бургас

Култовият бургаски Летен театър е с напълно обновена зрителна зала. Подменени са подовите настилки, осветлението, а по края на стълбите е монтирано подово осветление. Цялата фасада на сградата в античен стил е освежена, съобщиха от общината.

Пребоядисани ще бъдат сцената, вратите и касовите пространства при входа. Старите дървени пейки в залата са сменени с нови ергономични и удобни седалки. Те са в синьо и зелено, наподобявайки морските вълни. Седалките са издръжливи на неблагоприятни атмосферни условия и няма да избледняват след кратко време.

Летният театър е на метри от морето, но те имат специална защита срещу соленият вятър и морски въздух. Вече е изградена и специалната ложа с рампа, която ще осигури достъп на хора с увреждания. Предстои там да бъдат поставени и обезопасяващи парапети. На входа, от страна на ложата, също ще бъде изградена рампа.

Летният театър значи много за бургазлии. В него трепти душата на морския ни град. Скоро той ще чества 60 годишнината си. Аплодисменти и "браво" за неговото обновяване, коментира пред Труд композиторът Стефан Диомов .

Още отсега в програмата на Летния театър са заявили своето участие популярни и обичани изпълнители, като Орлин Горанов, Люси Дяковска, Имперският руски балет, Веселин Маринов и др. Първи посетители обаче ще бъдат бургаските абитуриенти от СОУ "Св.Св.Кирил и Методий", Английска, Немска гимназия и Търговска гимназия, които ще се събират там преди баловете. Традиционно в Летния театър се провеждат Националния конкурс за българска песен "Бургас и морето" и най-стария Международен фолклорен фестивал в България, чийто ред идва през лятото.

Сградата на Летен театър - Бургас е построена през 1958 година с цел да доразвие градустройството на Морската градина като място за отдих и увеселение. Проектът е на арх. Петър Миринчев и е в т.нар. античен стил. Изграждането на театъра в края на 50-те години на 20-ти век става с доброволното участие на бургаските граждани.

През 2013 година Община Бургас санира и ремонтира цялата фасада на сградата, покрива, сцената и вътрешните помещения на Летния театър. Монтира и модерна чилър система, която осигурява охлаждане през лятото и отопление през зимата, така че репетиционните зали и студиата да могат да се ползват за провеждане на различни събития и през зимните месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони