Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Енергийният министър се похвали с намалени загуби в НЕК на стойност 360 милиона лева

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза днес на конференция, че само за една година са успели да намалят загубите на Националната електрическа компания (НЕК) с 360 милиона лева. Тя отбеляза също, че основният приоритет на поверения й сектор е финансовото му стабилизиране, предаде „Фокус“.

„С поемането на мандата през ноември 2014 година, поехме българската енергетика в едно доста незавидно състояние, като основният проблем в този сектор е свързан с генерирането на дефицит в системата. Дефицитът в Националната електрическа компания беше 3 милиарда и 700 милиона лева, като 2 милиарда и 300 милиона лева са дефицит, който е генериран в резултат от невъзстановени инвестиционни разходи, а милиард и 300 милиона – в резултат на регулаторната политика, водена години назад във времето“, заяви енергийният министър, „За да изпълним своя приоритет, свързан с финансовото стабилизиране на сектора за нас беше изключително важно да имаме един силен, компетентен и независим регулатор“.

Тя гарантира, че дефицитът в системата е бил свален и е спряно генерирането на нов, благодарение на общите усилия на парламента и регулатора.

„За първи път от много години насам НЕК реализира положителен резултат от своята регулаторна дейност. Искам да отбележа и специалната роля на българския регулатор за едно изключително балансирано и обективно ценово решение от 1 август 2015 година. Благодарение на това решение и на реформите и законодателните промени, които бяха извършени в сектор „Енергетика” днес НЕК е стабилизирана“, подчерта министър Петкова, „Само за 1 година успяхме да намалим загубата на Националната електрическа компания. И, ако към 31 декември 2014 година НЕК реализира загуба в размер на 586 милиона лева, то за 2015 година тази загуба е 221 милиона лева. С 360 милиона лева ние успяхме да стопим загубите на НЕК“.

Заслугите преписа на общите усилия на българските институции, които имат обща посока и ясна визия за българската енергетика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.