Един от 50 бащи отглежда чуждо дете, без да знае, че не е негово

Белгийски учени са открили, че близо 2% от бащите не са биологичните татковци на децата, които отглеждат и не го знаят. Това показва, че отглеждането на чуждо дете е често срещан феномен, пише Independent, цитиран от Нова тв.

Изследователите от университета в Льовен в Белгия коментират, че причината да направят необичайното изследване, е твърде малкото научни изследвания за този сериозен проблем, въпреки множеството притеснения на мъжете.

Учените първоначално са предполагали, че около 10% от бащите може да са засегнати от тази тенденция, но учудващо за тях, се е оказало, че този процент е значително по-малък.

„Медиите и популярната научна литература често твърдят, че много бащи са рогоносци и отглеждат деца, които биологично не са техни. Изненадващо установените стойности сред хората са доста ниски“, коментира Маартен Лармусо, един от авторите на изследването.

Той допълва, че проучването разбива сексисткия мит, че хетеросексуалните жени имат еволюционна необходимост да имат няколко партньори едновременно, за да увеличат раждаемостта си, но не споделят на половинките си, за да избягват конфронтация.

„Наблюдаваните ниски нива на изневяра в съвременното човешко население и това в миналото очевидно оспорват идеята, че жените „събират“ добри гени като имат извънбрачни връзки, за да получат генетични ползи за децата си“, заяви Лармусо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл